”Kemiantekniikka kolahti” – 200 opiskelijalle Kemian vuosikerta

Reilut parisataa kemian alan opiskelijaa on saanut stipendinä Kemia-lehden vuosikerran. Yksi uusista lukijoista on Noora Kaaresmaa, jolle kemia on tuntunut jo pitkään omalta alalta.

”Olen innoissani lehdestä! Kemia on kiinnostanut minua jo 15-vuotiaasta. Kun hakuaika lähestyi, eniten alkoi kiinnostaa kemiantekniikka.”

Näin kertoo Noora Kaaresmaa, joka kirjoitti keväällä 2019 ylioppilaaksi Porin Lyseon lukiosta ja aloitti seuraavana syksynä kemiantekniikan opinnot Turun ammattikorkeakoulussa.

Opintoala tuntuu nyt nappivalinnalta, eivätkä koronarajoitukset ole hidastaneet Kaaresmaan opintoja. Hän opiskelee monimuotokoulutuksessa ja suorittaa lähes koko tutkinnon etänä.

”Syksyllä ja alkuvuodesta saimme tehdä laboratoriotöitä, mutta maaliskuusta eteenpäin meillä ei ole ollut ollenkaan lähipäiviä. Se on vähän harmittanut, mutta motivaatio on kuitenkin pysynyt korkealla koko ajan.”

Kemia-lehden vuosikertoja jaettiin nyt kolmannen kerran alan opiskelijoille. Valtaosa 205 stipendiaatista opiskelee kemiaa tai kemiantekniikkaa ammattikorkeakouluissa.

Hankkeen tukijoina toimivat tänä vuonna UPM Biochemicals ja SGS Finland, jotka uskovat, että tulevaisuuden osaajiin kannattaa sijoittaa.

Laaja-alaista osaamista

Noora Kaaresmaata kiinnostaa etenkin lääketeollisuus mahdollisena työnantajana, mutta hän katsoo avoimin silmin kaikkia vaihtoehtoja.

”Tavoitteeni on valmistua aikataulussa ja kartoittaa eri alojen tarjoamia vaihtoehtoja. Haluaisin kokeilla monipuolisesti juttuja ja katsoa, mikä itseä kiinnostaa.”

Liiketoimintapäällikkö Olli-Pekka Jaakola SGS Finlandista pitää taktiikkaa juuri oikeana.

”Kannustan opiskelijoita hakemaan laaja-alaista kokemusta useammasta kemian toimialasta. Siten pystyy parhaiten saamaan selville, mikä itselle sopisi.”

”Koulutus antaa hyvät perusvalmiudet työelämään, mutta itse oppiminen alkaa vasta töissä.”

UPM Biochemicalsin liiketoiminnasta vastaava johtaja Juuso Konttinen sanoo yrityselämän tarjoavan tuleville kemian ammattilaisille moninaisen kirjon tutkimukseen, tuotekehitykseen, tuotantoon, liiketoimintaan ja ympäristöasioihin liittyviä tehtäviä.

”Omat kokemukseni opiskelijoista ovat olleet hyvin positiivisia. Uudet silmäparit katselevat asioita tuoreesta perspektiivistä.”

Työtä hyvinvoinnin puolesta

Maailmanlaajuiseen SGS-konserniin kuuluva SGS Finland on Suomen johtavia tarkastus-, testaus-, verifiointi- ja sertifiointipalvelualan yrityksiä.

Yhtiö tarjoaa tänä vuonna opiskelijoille kymmeniä kesä- ja harjoittelupaikkoja toimistotöistä testaushommiin, Jaakola kertoo.

UPM Biochemicals kuuluu UPM-konserniin, joka toimii globaalisti biometsätalouden edelläkävijänä. UPM työllistää vuosittain Suomessa yli 700 kesätyöntekijää tehtaissa ja muissa toimipaikoissa.

”Tarjoamme kemian opiskelijoille töitä tutkimuksessa, tuotantolaitoksissa ja asiantuntijatehtävissä. Alan osaajien merkitys kasvaa puunjalostuksen toimialan muuntuessa uusille osa-alueille”, Konttinen sanoo.

Kemian osaajat ovat molemmille yhtiöille tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa.

”SGS on lähtenyt globaalisti tuottamaan palveluita kestävän kehityksen ja kiertotalouden puolelle. Kemia on näissä elinehto ja ala, joka ei ikinä katoa,” Olli-Pekka Jaakola toteaa.

”Kemian osaaminen on aivan keskiössä, kun parannetaan resurssitehokkuutta, kehitetään uusia innovaatioita ja ratkaistaan ilmastonmuutoksen kaltaisia isoja haasteita, joita hyvinvoinnin globaali kasvu tuo mukanaan”, Juuso Konttinen sanoo.

Meri Hellsten

(Kuva Anni Levonen) Noora Kaaresmaa odottaa hyvillä mielin tulevaa kesää ja ensimmäistä oman alansa työpaikkaa Boliden Harjavallan analyyttisessä laboratoriossa.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia