Hpv-rokottaminen tepsii, kunhan osakin tytöistä ja pojista saa rokotteen

Syöpävaarallista ihmisen papilloomavirusta (hpv) voidaan torjua rokottamalla edes osa esiteini- ja teini-ikäisistä tytöistä ja pojista.

Näin kertoo kaksi Tampereen yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkimusta, joista aiemman julkaisi International Journal of Cancer ja tuoreimman Plos Medicine.

Noin 40 eri hpv-virustyyppiä voi aiheuttaa papilloomavirusinfektion, joka saattaa puolestaan johtaa kohdunkaulan syöpään.

Lisäksi papilloomavirus aiheuttaa muun muassa peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syöpiä.

Suuren riskin virustyyppejä ovat hpv 16 ja hpv 18.

Nykyisin käytössä olevat hpv-rokotteet tarjoavat suojaa kaikkia virustyyppien aiheuttamia syöpiä vastaan.

Pelkkä tyttöjen rokottaminen ei riitä

Yli 30 000 suomalaista 12–15-vuotiasta tyttöä ja poikaa sai vuosina 2007–2009 hpv16/18-yhdistelmärokotteen tutkimuksessa, joka toteutettiin 33 paikkakunnalla.

Vastaavasti samoilla paikkakunnilla tutkittiin vuosina 2005–2016 alle 22-vuotiaiden naisten ja tyttöjen seeruminäytteitä. Näytteistä mitattiin vasta-aineita 16:ta hpv-tyyppiä vastaan.

Paikkakunnilla, joilla rokotettiin 50 prosenttia tytöistä ja 20–30 prosenttia pojista, syntyi laumasuoja. Tällöin myös samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä esiintyi vähemmän hpv 16 ja hpv 18 -virustyyppejä.

Toisin kävi siellä, missä rokotettiin pelkästään tyttöjä. Laumasuoja jäi syntymättä, ja virusta havaittiin rokottamattomilla saman verran kuin verrokkipaikkakunnilla, joilla hpv-rokotuksia ei annettu.

Laumasuoja voi hävittää virukset nuoresta väestöstä

Rokotteiden tarjoama laumasuoja voi Karoliinisen instituutin vierailevan tutkijan Matti Lehtisen mukaan hävittää syöpää aiheuttavat virukset nuoresta aikuisväestöstä.

”Laumasuoja syntyy seksin yhteydessä tarttuvia tauteja vastaan jo matalalla rokotuskattavuudella”, tähdentää Lehtinen, joka toimi hankkeen johtajana.

Hän korostaa lisäksi sitä, ettei pelkkä tyttöjen rokottaminen kuitenkaan riitä.

”Tutkimukset osoittavat, että hpv:n aiheuttamien syöpien eliminointi on mahdollista myös jostain syystä rokotusta vaille jäävien keskuudesta vain, jos sekä tytöille että pojille tarjotaan hpv-rokotus”, Lehtinen sanoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Tulokset auttoivat rokotusohjelman suunnittelussa

Tutkijoiden mukaan tulokset antoivat paikkakuntakohtaisesti luotettavan kuvan hpv-infektioiden esiintymisestä ennen rokotuksia ja niiden jälkeen.

Samalla selvisi, millaisia eroja on eri rokotusstrategioilla. Vaihtoehdoista ensimmäinen on rokottaa vain tyttöjä, toinen rokottaa heidän lisäkseen myös poikia. Viimeinen vaihtoehto on jättää kaikki rokottamatta.

Vaihtoehtojen vaikuttavuutta on tutkittu ainoastaan Suomessa.

Tuloksia voitiin käyttää hyväksi, kun THL valmisteli suositustaan hpv-rokotusohjelman aloittamisesta viime syksynä.

Kansallisen ohjelman tavoitteena on, että mahdollisimman moni saa suojan papilloomavirusinfektioita vastaan.

THL:n mukaan tyttöjen olisi tärkeä ottaa hpv-rokote jo 10–12-vuotiaana, jolloin se tuottaa enemmän suojaavia vasta-aineita kuin myöhemmin annettu piikki. Rokotteen teho on siis nuorilla paras.

Päivi Ikonen

(Kuva Scanstockphoto). Nuorna vitsa väännettävä, pätee myös hpv-rokotuksiin. Kuvituskuva.

Lue myös:

Hpv-testi syrjäyttämässä perinteisen papakokeen


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia