Suomesta tehdään biopohjaisten pakkausmateriaalien markkinajohtajaa

Uusi, kunnianhimoinen tutkimushanke haluaa Suomesta biopohjaisten pakkausmateriaalien kärkiosaajan ja markkinajohtajan.

Susbinco (Sustainable Binders and Coatings) -projektissa on mukana seitsemän yliopistoa ja tutkimuslaitosta sekä yksitoista yritystä.

Joulukuuhun 2023 jatkuvan hankkeen tavoitteena on kehittää biopohjaisia sidosaineita ja pinnoitteita pakkausmateriaaleihin, kuitupakkauksiin, puutuotteisiin, maaleihin, liimoihin, tiivistysaineisiin ja hioma-aineisiin.

Projektia johtaa tutkija Chunlin Xu, joka työskentelee uusiutuvien materiaalien kemian professorina Åbo Akademin luonnonmateriaalitekniikan laboratoriossa.

Keskiössä puu sekä teolliset sivuvirrat ja jätteet

Biopohjaisista sidosaineista ja pinnoitteista toivotaan kestäviä ja vastuullisia vaihtoehtoja nykyisille fossiiliperäisille materiaaleille.

”Uusien biopohjaisten, turvallisten vaihtoehtojen tarve on suuri, sillä niiden avulla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja fossiilipohjaisten raaka-aineiden tarvetta”, Chunlin Xu sanoo.

Suomi pyrkii johtavaan asemaan markkinalla, jonka kokonaisarvo on yli tuhat miljardia euroa.

Susbinco-hankkeen lähtökohdaksi on otettu ennen kaikkea puupohjaiset vaihtoehdot, joiden muokkaaminen kemiallisesti on rajallista ja jotka eivät kilpaile elintarvikkeiden kanssa.

Huomioon otetaan myös ympäristönäkökohdat, tuotteiden ominaisuudet ja toimivuus sekä raaka-aineiden saatavuus ja soveltuvuus.

”Haluamme muun muassa tehostaa teollisuustuotannon sivuvirtojen ja jätteiden, kuten kaarnan, sahanpurujen ja biomassan, käyttöä. Materiaalien tutkimus- ja kehitystyö on tärkein tekijä, kun tarkastellaan nykyisiä haasteita ja mahdollisuuksia.”

Tähtäimessä yli 500 miljoonan vientitulot

Business Finlandin tukeman hankkeen kokonaisbudjetti on 10,1 miljoonaa euroa. Hankkeen odotetaan tuottavan siihen osallistuville teollisuuden toimijoille 532 miljoonaa euroa vientituloja vuoteen 2030 mennessä.

Projektilta odotetaan myös uusien teknologioiden mukanaan tuomia synergiaetuja. Kehitystyön tukena toimiva tieteellinen verkosto nopeuttaa osaltaan alan tutkimusta ja kehitystä.

Åbo Akademin lisäksi hankkeen osallistujia ovat Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Luonnonvarakeskus, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja VTT.

Yritysosapuolet ovat Brightplus, CH-Bioforce, CH-Polymers, Kiilto, MetGen, Metsä Board, Mirka, Montinutra, Teknos, UPM ja Valmet Technologies.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia