Jyväskylän yliopiston kemian laitokseen kansainvälinen kiertotalouden maisteriohjelma

Jyväskylän yliopistoon perustettu uusi ohjelma yhdistää metallien ja biomateriaalien talteenoton ja uudelleenkäytön.

Kemian kiertotalous on sekä Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen että koko matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan strategisesti tärkeä tutkimuskärki.

Tiedekunnassa toimii entuudestaan kiertotalouden osaamiskeskittymä (Center of Expertise for Circular Economy, CECE). Kemian laitoksen koordinoima tutkimusorganisaatioiden ja yritysten verkosto yhdistää korkeatasoisen tutkimuksen ja yritysten tuotekehitykseen liittyvät haasteet.

Uusi kansainvälinen kiertotalouden maisteriohjelma lisää sekä osaajien määrää että tietoisuutta kiertotalouden perusteista.

Ainutlaatuisella tavalla sekä metallien että biomateriaalien talteenoton ja uudelleenkäytön yhdistävän maisteriohjelman tutkintovastaavana toimii kemian laitoksen tuore apulaisprofessori Kaisa Helttunen.

”Koulutamme kemian ja analytiikan osaajia, jotka kehittävät kiertotaloutta materiaalivirtojen analytiikan, arvoaineiden talteenoton ja jalostuksen avulla sekä Suomessa että kansainvälisesti”, Helttunen kertoo.

Kiertotalouden ytimenä kestävä kemia

Kestävä kemia on kiertotalouden ydintä. Sen tarkoituksena on parantaa materiaalien uudelleenkäyttöä mahdollisimman tehokkaasti.

”Kemian ymmärtäminen ja uusien ratkaisujen kehittäminen on tärkeää, jotta voidaan ratkoa maailman isoja haasteita. Esimerkiksi teollisuudessa kemialliset prosessit saadaan mahdollisimman tehokkaiksi ilman ympäristön vahingoittumista”, Kaisa Helttunen sanoo.

Ensimmäinen haku Jyväskylän yliopiston kiertotalouden maisteriohjelmaan on vuodenvaihteessa, ja uudet opiskelijat aloittavat opintonsa syksyllä 2024.

(Kuva Pixabay) Kemian keinoin voidaan parantaa materiaalikiertoa hyvin tehokkaasti.

Lue myös:

Sivuvirtojen arvoaineet hyötykäyttöön – Kaisa Helttusen työkaluna ovat pikkuruiset molekyylikupit


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia