Ruokatalo Valion ja energiayhtiö St1:n yhteisyrityksen Suomen Lantakaasu Oy:n biokaasulaitoksen rakennusvalmistelut Kiuruvedellä ovat ottaneet askelen eteenpäin.
Suomen Lantakaasu ja Kiuruveden kaupunki ovat sopineet, että laitoskokonaisuus sijoitetaan Pyhäsalmentien eteläpuolelle neljän kilometrin päähän Kiuruveden keskustasta.
Valittu tontti on määritelty maakuntakaavassa teollisuusalueeksi.
Tontin valintaa ohjasivat Pohjois-Savon ely-keskuksen ympäristövaikutusten arvioinnin johtopäätökset ja arvioinnin aikana järjestetyt asukaskuulemiset.
Tuleva, lajissaan Suomen suurin laitos tuottaa Ylä-Savon nautatilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista nesteytettyä biokaasua liikenteen polttoaineeksi.
Samalla syntyy hygienisoitua biolannoitetta, joka on käsittelemätöntä lantaa tehokkaampi ja ympäristölle hellävaraisempi tuote. Hygienisoitu lannoite on myös hajuttomampaa kuin käsittelemätön lietelanta.
Hybridikokonaisuuteen kuuluu myös satelliitteja
Tuotantokokonaisuuteen kuuluu Kiuruveden teollisen koon biokaasulaitoksen lisäksi pienempiä, useiden maatilojen keskittymissä toimivia satelliittilaitoksia, jotka sijoitetaan muualle Ylä-Savon alueelle.
Biokaasun syötteiden kuljetusmatka pidetään näin mahdollisimman lyhyenä.
Suomen Lantakaasu noutaa lannan tiloilta ja vastaavasti palauttaa tiloille biokaasun tuotannossa syntyneen lannoitteen.
Käytäntö pienentää maatilojen typpilannoitelaskua, sillä biolannoitteessa liukoisen typen määrä on jopa 20–30 prosenttia suurempi kuin lannassa.
Kiuruveden biokaasulaitoksen on määrä valmistua vuonna 2026.
St1 huolehtii polttoaineen jakelusta
St1 pystyttää uutta biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitosta myös Ruotsin Boråsiin. Boråsin biojalostamon odotetaan käynnistävän toimintansa jo vuoden 2024 alussa.
Suomessa St1 rakentaa parhaillaan raskaalle liikenteelle tarkoitettuja biokaasun tankkausasemia. Ensimmäiset nesteytetyn biokaasun (LBG) tankkausasemat avautuvat vuodenvaihteessa Mäntsälään ja Hämeenlinnan Iittalaan.
(Kuva Valio) Ylä-Savo on vahvaa maidontuotantoaluetta. Alueen lehmien tuottama lanta hyödynnetään jatkossa biokaasuksi jalostettuna autojen tankeissa.
Aiheesta aiemmin:
Lehmänlanta liikenteen polttoaineeksi – Kiuruvedelle suunnitteilla Suomen suurin biokaasulaitos
Valio ja St1 tuottamaan biokaasua lannasta
St1 rakentaa biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitoksen Ruotsiin
St1 laajentaa biokaasuun – ostaa alan ruotsalaisyrityksen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.