Merilevää jalostavan Origin by Oceanin pilottilaitos on osoittanut yhtiön teknologian toimivaksi ja tehokkaaksi. Samalla päivänvalon on nähnyt leväpohjainen uutuustuote.
Nuoren espoolaisyrityksen pilotointihanke käynnistyi keväällä Oulussa bioteknologiayhtiö Chempolisin tiloissa, joissa levän käsittelyprosessia on skaalattu entistä suurempaan kokoon.
Nyt pilottilaitos on täyttänyt tärkeimmän tehtävänsä eli todistanut Origin by Oceanin patentoiman tekniikan toimivuuden ja tehokkuuden myös teollisessa mitassa.
Ennen kaikkea pilotti osoittaa, että suomalaisteknologialla voidaan uuttaa arvokkaita molekyyleja erilaisista levistä ja jalostaa niistä kestävämpiä vaihtoehtoja fossiiliseen öljyyn perustuville aineille.
Origin by Ocean hyödyntää raaka-aineenaan haitallista sinilevää, jota kerätessään se puhdistaa samalla Itämerta.
Yhtiön toisen pääraaka-aineen muodostavat viljelty rakkohauru ja muut ruskolevät, joiden kasvattamiseen yritys on myös kehittänyt oman menetelmänsä.
Karibialta kosmetiikan kosteuttajaksi
Ensimmäinen Oulun pilottiprojektin poikima tuote on natriumalginaatti, joka on peräisin Karibialla, etenkin Sargassomerellä, rehottavan sargassolevän kukinnoista.
Nimen Caerulo saanut läpimurtotuote toimii sakeutteena, viskositeetin ja reologian modifiointiaineena, kosteuttajana ja stabilisaattorina.
Uutuutta voidaan hyödyntää muun muassa elintarvikkeiden, kosmetiikan, pesu- ja puhdistusaineiden, tekstiilien ja pakkausten valmistuksessa.
Origin by Oceanin toimitusjohtajan, orgaanisesta kemiasta väitelleen Mari Granströmin mukaan ”Caerulo on enemmän kuin tuote, se on lupaus”.
”Jokainen edistysaskeleemme ja jokainen onnistunut testimme vie meitä lähemmäs maailmaa, jossa valtamerten on helpompi hengittää ja jossa yritykset menestyvät kestävällä tavalla”, Granström sanoo.
Kohti kattavaa ekosysteemiä
Espoolaisyritys on seuraavaksi siirtämässä katseensa kohti tuotantoprosessinsa jatko-optimointia ja ensimmäistä kaupallista tehdastaan.
Tehdaskonseptin ja laitoksen suunnittelussa Origin by Oceanin yhteistyökumppanina toimii konsulttiyhtiö Afry.
Tavoitteena on, että ensimmäinen, Suomeen sijoittuva kaupallinen biojalostamo pääsisi starttaamaan vuonna 2026. Sen jälkeen laitoksia on luvassa lisää.
Yhtiön lopullisena päämääränä on kokonainen, eri puolille maailmaa sijoittuva ekosysteemi, jonka muodostavat leväraaka-ainetta keräävät paikalliset yritykset ja jalostamot.
Päivi Ikonen
(Kuva Origin by Ocean) Sargassolevä kasvaa Karibialla suurina lauttoina. Etenkin Sargassomerta rehevöittävää levää kerätään suomalaisyrityksen raaka-aineeksi Dominikaanisessa tasavallassa.
Aiheesta aiemmin:
Origin by Ocean aloitti pilotoinnin Oulussa – ensimmäinen tehdas valmis vuonna 2026
Itämeren levästä bioraaka-aine puhdistustuotteisiin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.