Biokaasun kysyntä ylittää kotimaisen tuotannon kapasiteetin lähivuosina. Näin sanovat alan asiantuntijat tuoreessa arviossaan.
Biokaasun tuotannon arvoketjun toimijoista koostuva ammattilaisjoukko arvioi kysynnän kasvavan erityisesti laivaliikenteessä ja raskaassa tieliikenteessä sekä teollisuudessa.
Lisääntyvään kysyntään vastaamiseen tarvitaan jo vuonna 2030 myös tuontimetaania, asiantuntijat uskovat.
Suomi tuotti biokaasua vuonna 2022 yhden terawattitunnin verran. Biometaanin osuus tästä oli 22 prosenttia.
Kotimainen tuotanto lisääntyy mutta ei tarpeeksi
Kotimaisen biokaasun ja biometaanin tuotannon määräksi vuonna 2030 arvioidaan kolme terawattituntia.
Vuoteen 2035 mennessä tuotanto nousee viiteen ja vuoteen 2040 mennessä seitsemään terawattituntiin.
Tuotannon kasvu perustuu aluksi maatalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen mutta myöhemmin erityisesti e-metaanin tuotantoon.
Raskaan maa- ja meriliikenteen arvioidaan vuonna 2030 käyttävän noin kolme, vuonna 2035 neljä ja vuonna 2040 kuusi terawattituntia biometaania.
Kysyntää lisäävät biokaasun ja biometaanin kulutus teollisuudessa ja lämmön- ja sähköntuotannossa.
Arviot syntyivät työpajan tuloksena
Suomen biokaasun tuotanto- ja kulutusmääriä laskettiin Helsingissä pidetyssä työpajassa.
Työpajan järjestivät Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, Bioenergia ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Kaasuyhdistys ry, Suomen Kiertovoima ry, Elintarviketeollisuusliitto, Energiateollisuus ry ja Kierrätysteollisuus ry.
Tapahtumaan kokoontui noin 50 asiantuntijaa.
Suomesta voisi myöhemmin tulla kaasunviejä
Vastaisuudessa Suomesta voitaisiin asiantuntijoiden mukaan tehdä uusiutuvan kaasun viejä, sillä meillä on runsaasti erilaisia biomassoja, ja biometaanin kysyntä kasvaa koko EU:ssa.
Huomattava osa kaasusta kuljetetaan tulevaisuudessa nesteytettynä, mutta unionialueen yhtenäinen kaasuverkko luo mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.
Suomen biokaasun tuotantopotentiaaliksi on arvioitu yli 20 terawattituntia. Nykytekniikalla hyödynnettävissä on reilut 10 terawattituntia.
Synteettisen uusiutuvan metaanin tuotannossa voidaan käyttää myös biometaanin jalostuksen yhteydessä talteenotettua biogeenistä hiilidioksidia.
Aiheesta aiemmin:
Biokaasun tuotanto kasvaa kohisten
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!