Lohjan Munkkaan jätekeskukseen luodaan parhaillaan kiertotalouden ekosysteemiä erilaisten biomateriaalien hyödyntämiseen.
MunBio-nimisen tutkimus- ja kehityshankkeen takana ovat rakennuskonserni GRK, ympäristöyritys Rosk’n Roll, lannoitevalmistaja Kiertoravinne ja biotekniikkayhtiö Redono.
Ympäristöministeriön tukeman hankkeen päämääränä on paikallinen ravinteiden kierrätys sekä puhtaampien biomassojen, maanparannusaineiden ja elintarvikkeiden raaka-aineiden tuotanto.
Lisäksi projekti pyrkii parantamaan kaatopaikka-alueiden vesienhallintajärjestelmää ja vähentämään kaupungin jätevedenpuhdistamon kuormitusta.
Biohiili pannaan testiin
Munkkaan jätekeskuksessa syntyy suoto- ja prosessivesiä, jotka sisältävät runsaasti sekä ravinteita että erilaisia haitta-aineita.
GRK toteuttaa hankkeessa pilotin, jossa jäteveden suodatukseen kokeillaan biohiiltä.
”Sen avulla testataan, miten jätekeskuksen vedestä saataisiin ravinnepitoisuuksia alemmas jopa siten, ettei vettä tarvitsisi enää ohjata jätevedenpuhdistamolle, vaan sitä voisi käyttää vaikkapa biomassan kasvatuksessa”, kuvailee hankekehityspäällikkö Annika Sormunen.
Hankkeessa pilotoidaan myös muun muassa kuituhampun kasvatusta suljetun jätetäytön päällä.
Monta mahdollisuutta maataloudelle
Kiertoravinne puolestaan toteuttaa markkinatutkimuksen biohiilen maatalouskäytöstä.
Lisäksi Kiertoravinne tutkii biohiilen ravinteiden pidättämispotentiaalia nestemäisen lannoitteen katemateriaalina, joka voisi toimia myös maatalouden lietteiden varastoinnissa.
Kiertoravinne selvittää myös biohiilen käyttömahdollisuuksia osana maanparannusaineiden valikoimaansa.
”Ravinteiden kierrätyksen ja kestävän kasvatuksen edistäminen ovat Kiertoravinteen keskeisimpiä tavoitteita, joten tämä hanke on kaikkien osa-alueiden osalta meille erittäin kiinnostava yhteistyö”, kertoo Kiertoravinteen liiketoimintajohtaja Jenni Ylikahri.
Uudenlaista urbaania ruoantuotantoa
Redonon roolina on luoda alueelle paikallinen urbaanin ruoantuotannon ekosysteemi (PURE).
Munkkaalle nousee BioFeed-niminen yksikkö, joka tuottaa Gasumin biokaasulaitoksen sivuvirroista lannoitteita mikrolevän tuotantoon ja muuhun sisäviljelyyn.
Ympärivuotisessä lähiruoan ja elintarvikkeiden raaka-aineiden tuotannossa voidaan BioFeed-prosessin myötä hyödyntää myös hiilidioksidia sekä uuden biohiililaitoksen hukkalämpöä.
Itse biohiilikin voisi sopia prosessiin tai käytettäväksi esimerkiksi sienten kasvatusalustoissa.
”Hankkeen avulla pääsemme kehittämään omia ratkaisuja teollisuuden kiertotalouteen”, sanoo Redonon perustaja ja toimitusjohtaja Henri Laine.
Rosk’n Roll tarjoaa alueet
Rosk’n Roll tarjoaa muille osapuolille pilotointialueet ja kehittää projektin tulosten perusteella jätevesien käsittely- ja keräysjärjestelmiä.
”Hanke tukee hyvin yhtiömme strategiassakin määriteltyä tavoitetta edistää kiertotalouden teknologioiden käyttöönottoa”, toteaa Rosk’n Rollin toimitusjohtaja Vesa Heikkonen.
Päivi Ikonen
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Biohiili on hyvä keino maaperän hiilivaraston kasvattamiseen – uusi opas tarjoaa ohjeita viheralalle
Biohiili voi olla keino hillitä maatalouden ympäristövaikutuksia
Biohiili vaivuttaa hiilidioksidin Ruususen uneen
Biohiilestä apua suljettujen kaivosten maisemointiin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!