Laboratoriolaitteiden moniosaaja saa historiansa kolmannen toimitusjohtajan, kun eläkkeelle suuntaava Harri Köymäri ojentaa avaimet kokeneelle Ismo Lokinojalle.
Hyllyjä hyllyjen perään täynnä laboratoriotarvikkeita ja laitteiden varaosia, kaikki siisteissä riveissä.
Näky avautuu Vantaan Pakkalassa toimivan Hosmed Oy:n varastossa, jota toimitusjohtaja Harri Köymäri esittelee silmin nähden tyytyväisenä.
”Varastomme arvo on yli miljoona euroa. Se on ainutlaatuista laboratoriolaitteiden maahantuojalle, jonka liikevaihto on viisi miljoonaa euroa.”
Investointi on osoittautunut kannattavaksi, ja viime vuosien kriiseissä sen merkitys on korostunut entisestään.
”Koronapandemia, Ukrainan sota ja globaali tarvikepula eivät vaikuttaneet siihen, miten pystyimme palvelemaan asiakkaitamme. Sana on kiirinyt ja asiakaskuntamme kasvanut.”
Vaikka koronavirus toi tullessaan monenlaisia haasteita asiakaskäyntien toteuttamisesta lähtien, pandemian alkua seuranneesta tilikaudesta tuli yhtiön siihen asti paras.
”Kaikki muutkin tilikautemme perustamisvuodesta 1982 lähtien ovat olleet voitollisia”, Köymäri lisää.
Kun asiakas tarvitsee apua, se toimitetaan nopeasti
Varaston alahyllyillä komeilee kookkaita, tunnistetarroin varustettuja mustia salkkuja.
Ne ovat kullekin laitteelle räätälöityjä lähtövalmiita huoltopakkauksia ja tärkeä lenkki ketjussa, joka takaa asiakkaille nopean palvelun.
Nopea tarkoittaa tässä yrityksessä parhaimmillaan todella nopeaa. Tuotepäällikkö Ismo Lokinoja antaa esimerkin.
”Kello lähestyi puolta viittä perjantaina, kun asiakas soitti ja kysyi, kuinka nopeasti pääsisimme apuun. Iso laite oli mennyt nurin ja kaikki pysähtynyt.”
”Huoltomiehemme Petri Mattila vastasi, että odotapa kun saan kengät jalkaan, niin puolessa tunnissa olisin siellä. Onko riittävän nopeasti?”
Olihan se, sillä asiakas oli toivonut ongelman ratkeavan parissa viikossa.
Harri Köymäri sanoo tapauksen kuvaavan hyvin Hosmedin tapaa toimia. Kun asiakas tarvitsee apua, sitä annetaan nopeasti.
”Käytännössä vasteaikamme on alle 48 tuntia. Vikahuolto priorisoidaan ylläpitohuoltojen ja laiteasennusten edelle, jotta toiminta pääsee jatkumaan mahdollisimman pian.”
”Hälytyksen tullessa emme vain mene katsomaan, mikä on vikana, ja ryhdy sitten tilaamaan osia. Yli 90 prosentissa tapauksista saamme vian korjattua yhdellä käynnillä suoraan varastosta löytyvillä osilla.”
Osaavia huoltohenkilöitä löytyy jokaiselle laitteelle
Huolellinen koulutus on yksi Hosmedin ohjenuorista.
Jokainen huoltotyöntekijä saa koulutuksen useamman kuin yhden laitteen huoltoon, ja jokaiselle laitteelle on useampi osaaja. Näin mikään ei ole vain yhden kortin varassa.
”Päämiehemme antavat huoltohenkilöille alkukoulutuksen, ja lisää oppia he saavat kokeneilta kollegoilta, jotka työskentelevät yhdessä tulokkaiden kanssa”, Köymäri kertoo.
Yhtiön päämiehiä ovat alan johtavat laitevalmistajat, kuten Thermo Fisher Scientific, CEM, Malvern Panalytical ja Romil. Uusimpana paletissa on Pamas, jonka partikkelilaskurien edustus siirtyi Hosmedille vuoden 2023 alussa.
Myös päämiehillä on ollut käyttöä osaaville huoltohenkilöille.
”Meiltä on tarvittaessa lähdetty esimerkiksi muihin Pohjoismaihin tai Viroon ratkaisemaan sikäläisten asiakkaiden ongelmia.”
ICP-OES- ja ICP-MS-analytiikkaan sekä mikroaaltomärkäpolttotekniikkaan erikoistunut Harri Köymäri kertoo lähteneensä tilaisuuden tullen mielellään liikkeelle toimitusjohtajan pöydän takaa.
”Asiakkaiden kanssa työskentely on ollut hyvin palkitsevaa”, hän sanoo ja muistelee pikahälytystä Kokkolaan.
”Olimme toimittaneet ICP-OES-laitteiston teollisuusyritykseen, jossa oli ryhdytty tekemään laitepöydän muutostyötä sillä seurauksella, että 85-kiloinen laite oli pudonnut pöydältä lattialle.”
”Lähdin varhain seuraavana aamuna työkalupakin kanssa Espoosta paikan päälle yli 400 kilometrin päähän ja onnistuin saamaan säädöt uudestaan kohdilleen. Laite lähti mittaamaan vielä samana päivänä.”
Muutokseen on valmistauduttu huolella ja ennakoiden
Harri Köymärin äänessä on sekä hymyä että haikeutta, sillä 23-vuotinen ura Hosmedissa on tulossa päätökseen ja uusi elämänvaihe alkamassa.
”Siirryn eläkkeelle kesälomani jälkeen elokuun alussa.”
Viestikapulan vaihtumiseen on valmistauduttu huolella, yhtiön hengen mukaisesti avoimesti ja ennakoiden.
Omalle väelleen Köymäri kertoi suunnitelmistaan reilut pari vuotta sitten. Hyvissä ajoin toteutetuilla rekrytoinneilla ja tehtävänsiirroilla on varmistettu toiminnan saumaton jatkuminen.
”Viime syksynä aloittanut Esa Kalliovaara on nyt ICP-OES- ja ICP-MS-asiantuntijamme, ja Petra Honkavirta otti jo aiemmin vastuulleen märkäpolttoanalytiikan. Myös asiakaspalvelu- ja huoltotiimiin on saatu vuoden sisällä vahvistukset.”
Eikä tässä vielä kaikki. On aika esitellä Harri Köymärin seuraaja, Hosmed Oy:n historian kolmas toimitusjohtaja.
Hän on Ismo Lokinoja, joka aloitti Hosmedissa viime elokuussa ja siirtyy toimitusjohtajaksi kesäkuun alussa.
Talo ja tiimi ovat entuudestaan tuttuja Lokinojalle, joka työskenteli yhtiössä aiemmin vuosina 2013–2017. Paluumuuttaja tarttuu uuteen haasteeseen innolla mielin.
”Pääsen yhdistämään kemian ja tekniikan osaamiseni asiakas- ja myyntityöhön, joista kaikista olen ollut kiinnostunut nuoresta pitäen.”
Johtajan työssä Ismo Lokinoja pitää isona plussana tuttua hyvähenkistä porukkaa, jolta tietää saavansa tukea ja tietoa tuleviin käänteisiin. Timo Saarelan kanssa kaveruus juontaa jo opiskeluvuosiin 1980-luvun Oulussa.
”Kun ikää kertyy, tuntuu tärkeältä, että pystyy auttamaan nuorempia sukupolvia ja jakamaan hyviä oppeja matkan varrelta. Kirjoista opittu voi laimentua, mutta tilalle tulee elämänkokemusta”, Lokinoja pohtii.
”Ismossa näkyy inhimillinen lämpö”, Harri Köymäri sanoo väliin ja saa seuraajansa hymyilemään hämillisesti, kuten kehuilla yllätetyn suomalaisen miehen tapana on.
Tuleva toimitusjohtaja sanoo kokevansa työn iloa pystyessään auttamaan asiakasta menestymään.
”Ja siitä olen ylpeä, että olen saanut olla mukana projekteissa, joissa syntyy isoja innovaatioita.”
Kahden miehen huoltoyrityksestä laboratoriolaitteiden maahantuojaksi
Hosmed Oy:n tarina sai alkunsa toukokuussa 1982, kun laitehuollon ammattilaiset Rauno Haiko ja Jukka Järvinen perustivat huoltoyrityksen.
He työskentelivät aluksi sivutoimisina, kunnes harppasivat kokoaikaisiksi yrittäjiksi 1990-luvun taitteessa.
Kun Harri Köymäri tuli taloon vuonna 2001, yhtiön toiminta oli laajentunut laboratoriotuotteiden maahantuontiin.
”Meitä oli siinä vaiheessa kolmen huoltomiehen ja yhden myyjän tiimi. Ensimmäinen päämiehemme oli Thermo Fisher, jonka AAS- ja ICP-OES-laitteet olivat tulleet tutuiksi aiemmassa työpaikassani.”
1990-luvulla yhtiössä alkoi tasaisen kasvun aika, joka jatkuu edelleen. Päämiehiä, laitteita ja työntekijöitä on tullut vähän kerrassaan lisää.
”Kasvu on ollut orgaanista ja tapahtunut ilman yrityskauppoja.”
Toimitusjohtajana Köymäri aloitti keskellä kriisiä, kun viimeiseen asti yritystään luotsannut Rauno Haiko oli menehtynyt helmikuussa 2007.
”Se oli vaikeaa aikaa”, Köymäri sanoo ja äänen karheudesta kuulee, että paljon jää tässä kohtaa sanomatta. Yrityksen oli mentävä eteenpäin.
Tänä päivänä Rauno Haikon perhe omistaa valtaosan Hosmedista. Kirsti Haiko on johtanut pitkään yhtiön hallitusta. Lapsista Sami Haiko aloitti kesäpestien jälkeen vakituisen työn joulukuussa 2002, ja Jussi Haiko on toiminut kesätyöntekijänä.
Terve työyhteisö luottaa taitoihinsa ja sallii mokat
Lähtevän ja tulevan toimitusjohtajan puheesta kuuluu välittäminen työyhteisön hyvinvoinnista.
”Kun työhön on intoa, on myös riskiä ylikuormittumiseen. Sitä ei aina edes itse huomaa”, Köymäri sanoo.
”Varsinkin reissutyössä joutuu välillä venymään. Haluan kuunnella herkällä korvalla ja puuttua asioihin ajoissa”, Lokinoja linjaa.
Yhtiön arvot – rehellisyys, avoimuus, yhteistyö sekä keskinäinen kunnioitus ja luottamus – ovat läsnä arjessa, eivät vain paperilla.
”On tärkeää, että ilmapiiri sallii myös virheet. Silloin on helppo nostaa käsi pystyyn ja siirtyä korjaaviin toimiin”, Köymäri havainnollistaa.
Kun työyhteisöllä on tervettä itsetuntoa, se luottaa taitoihinsa ja katsoo rohkeasti eteenpäin myös muutostilanteissa.
”Sellainen henki oli viimeksi myyntitiimin palaverissa, että eihän kenelläkään muulla ole tällaista pakettia kuin meillä. Esimerkiksi atomispektroskopian puolella on Harrin eläköitymisen jälkeen kuusi spesialistia, joista kaksi on kemistejä, Esa Kalliovaara ja Lauri Nieminen”, Köymäri kuvailee.
”Siitä sitten kiteytimme, että meillä on Suomen suurin atomispektroskopiatekniikan huolto- ja tukiorganisaatio”, hän hymyilee ja saa yhtiön ison tavoitteen kuulostamaan luonnolliselta seuraavalta askeleelta:
”Hosmed haluaa olla Suomen paras maahantuoja.”
Millaisena Ismo Lokinoja näkee yhtiön tulevaisuuden?
”Jatkamme kasvun tiellä ja toimitamme tuotteita, jotka ovat asiakkaillemme ja koko yhteiskunnalle tärkeitä. Mittauksia ja laitteita tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi varmistamaan, että maailmassa riittää puhdasta vettä, ilmaa ja energiaa.”
Kiitollisin mielin kohti uutta
Vuodesta 2007 tuli Harri Köymärille erityinen myös työn ulkopuolella. Pavin juhannustansseissa hän kohtasi viehättävän daamin, jonka kanssa askeleet sopivat poikkeuksellisen hyvin yhteen. Neljä vuotta myöhemmin oli häävalssin vuoro.
Nyt Harri on suuntaamassa puolisonsa Teijan kanssa yhtä jalkaa eläkkeelle, eikä tekemisestä tule puutetta. Molempia kiinnostavat vapaaehtoistyö, liikunta ja tietysti oma perhe.
”Meillä on kummallakin tahoillamme kolme lasta, jotka asuvat perheineen pääkaupunkiseudulla. Lastenlapsia on jo seitsemän”, Köymäri hymyilee ja tunnustaa viihtyvänsä loistavasti lasten ja nuorten seurassa.
Seuraava kohtaus voi tuntua toimitusjohtajan työkontakteille yllättävältä: Harri Köymäri laskeutumassa selälleen lattialle raivoaan huutavan taaperon viereen – ”Siitä ihmetyksestä se sitten hiljeni.”
Ruuhkavuosiin on mahtunut myös tukivanhempana toimimista perheelle, jossa on ollut tarvetta turvalliselle kyläpaikalle.
Työn eetoksen Harri omaksui jo lapsuudessaan varsinaissuomalaisella maatilalla, jossa kukin sukupolvi vuorollaan otti vastuun tilan menestyksestä.
”Veljeni jäi pitämään kotitilaa, ja itse lähdin omalle työuralleni samoilla ajatuksilla.”
”Yritys on ollut ennen minua, ja se on minun jälkeeni. Tässä välissä olen pyrkinyt hoitamaan asioita niin, että yrityksellä ja työntekijöillä olisi parhaat edellytykset jatkaa.”
Uuden kynnyksellä Harri Köymärin päällimmäinen tunne on kiitollisuus.
”Työ on ollut hyvin antoisaa, palkitsevaa ja valtavasti monipuolisempaa kuin ikinä osasin odottaa. Olen saanut paljon hyviä kohtaamisia ja ilon tehdä töitä hienojen ihmisten kanssa.”
”Heille kaikille haluan sanoa: Kiitos tästä mahdollisuudesta, ja kiitos luottamuksesta.”
Viidettä vuosikymmentä asiantuntemusta asiakkaan hyväksi
- Laitehuollon ammattilaiset Rauno Haiko ja Jukka Järvinen perustivat Hosmed Oy:n toukokuussa 1982 huoltoyritykseksi.
- Toiminta laajeni vuonna 2000 laboratoriolaitteiden maahantuontiin.
- Tuoteryhmiä ovat ICP-OES, ICP-MS, märkäpoltto, FTIR, FT-NIR ja Raman mikroskooppeineen hapot, standardit ja liuottimet, materiaalitutkimus ekstruudereineen, miksereineen ja reometreineen, mikrokalorimetrit, NMR, partikkelianalytiikka, GPC, pikatestaus ja syntetisointi.
- Asiakkaina ovat kemianteollisuus, kaivos- ja metalliteollisuus, sellu- ja paperiteollisuus, elintarviketeollisuus, oppilaitokset ja tutkimusorganisaatiot.
- Liikevaihto 31.3.2024 päättyneellä tilikaudella on 4,8 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä on 15.
Harri Köymäri
- Syntynyt 1960 Oripäässä.
- FM (epäorgaaninen kemia) 1986, Jyväskylän yliopisto.
- Työskennellyt mm. Oriolassa, MetricAnalyysissä, Tamrossa ja PerkinElmerissä.
- Hosmedin tuotepäälliköksi 2001, toimitusjohtajaksi 2007. Eläkkeelle 31.7.2024.
- Mielenkiinnon kohteita: liikunta, lavatanssi ja vapaaehtoistoiminta.
- Kappale, joka on tehnyt vaikutuksen: Freddie Mercuryn viimeinen videoesiintyminen Queen-yhtyeen solistina.
- Perheessä puoliso, molempien aikuiset lapset ja seitsemän lastenlasta.
Ismo Lokinoja
- Syntynyt 1964 Siilinjärvellä.
- FM (rakennetutkimuksen kemia) 1993, Oulun yliopisto. MBA 2008, European University, München.
- Työskennellyt mm. Oleinitecissä, GWB:ssä, CP Kelcossa ja Anton Paarissa.
- Hosmedin tuotepäällikkönä 2013–2017 ja uudelleen elokuusta 2023, toimitusjohtajaksi 1.6.2024.
- Mielenkiinnon kohteita: kesämökkeily, nikkarointi ja klassikkoautot.
- Kappale, joka on tehnyt vaikutuksen: Neil Youngin Rockin’ in the Free World.
- Perheessä puoliso, aikuiset lapset ja puolison lastenlapset.
Lue lisää Hosmedin tarjonnasta
ICP-OES-analytiikka:
Mikä neuvoksi, kun ICP-OES-analysaattorin tulokset falskaavat? Asiantuntija vinkkaa parhaat niksit
Partikkelianalytiikka:
Kaiken takana on partikkelikoko
Mikroaaltomärkäpoltto:
Alkuaineanalyysiin nopeutta ja tehoa – unelmat toteen märkäpoltossa
FT-NIR-analytiikka:
Haluatko optimoida prosessisi?