Helsingin yliopisto esitteli startup-tapahtuma Slushin Y-Science-oheistapahtumassa ja osastollaan innovaatioita, jotka vastaavat energiatalouden, kestävyyden ja terveyden haasteisiin.
Yksi Slushissa esitelty kaupallistamishanke on Futumine, ultraääneen pohjautuva ratkaisu kullan talteenottoon sähkö- ja elektroniikkaromusta.
Kultaa on etenkin painetuissa PCB-piirilevyissä. Futumine hyödyntää ultraääntä vedessä ensin kullan paikantamiseen ja sitten sen poistamiseen piirilevyjen pinnoilta.
Kohdennettu ultraääni luo kavitaatiokuplia, jotka luhistuvat poistaen kultaa mekaanisesti ilman vaarallisia kemikaaleja. Puhdas ja tarkka menetelmä kohdistuu vain piirilevyn kultaa sisältäviin kohtiin.
Myrkytön ja erittäin tehokas
Kaksikäyttöisyys tekee Futumine-teknologiasta erittäin tehokkaan verrattuna nykyisiin kullan kierrätysmenetelmiin.
Perinteiset elektroniikkajätteen kierrätysteknologiat sisältävät kolme päävaihetta: jauhamisen, muovien polttamisen ja metallien liuottamisen vahvoilla hapoilla.
Nämä prosessit ovat energiaintensiivisiä ja tuottavat myrkyllisiä höyryjä ja vaarallista jätevettä.
Jalometallien kestävien ja sujuvien kierrätysmenetelmien puutteessa PCB-piirilevyt jäävät nykyään valtaosin keräämättä ja käsittelemättä.
Se kulta, joka PCB-levyistä saadaan kierrätykseen, otetaan talteen perinteisin menetelmin, kuten pyrometallurgialla ja hydrometallurgialla. Näin talteenotetaan jopa 70 prosenttia kierrätyskullasta.
Skaalautuva ja integroitava
Futuminen teknologia on skaalautuvaa, ja se voidaan integroida nykyisiin toimitusketjuihin. Tämä vähentää suurten, keskitettyjen, ympäristölle haitallisten ja pääomavaltaisten sulattojen tarvetta.
Kullan erottamisen jälkeen piirilevyvarastot voidaan myös myydä edelleen kuparin ja muiden mineraalien talteenottoa varten. Näin resurssi- ja kustannustehokkuus on mahdollista maksimoida.
Taloudellisesti käyttökelpoiseksi osoittautunut Futumine-teknologia on patentoitu.
Kohti kaupallistamista Business Finlandin tuella
Business Finlandin rahoittama tutkimuksen kaupallistamishanke käynnistyi maaliskuussa 2024.
Kaupallistamisen apuna toimii Helsingin yliopiston teknologiansiirto- ja kaupallistamisyhtiö Helsingin Innovaatiopalvelut oy.
Tarkoituksena on rakentaa pienen mitan automatisoitu prototyyppijärjestelmä, joka kykenee kuvantamaan näytteen pinnan ja suorittamaan kullan poiston itsenäisesti.
Hankkeen lopullisena tavoitteena on saavuttaa pilottivalmius käsitellä piirilevyjä automatisoituna prosessina teollisessa mitassa.
Helsingin yliopisto ja Helsingin Innovaatiopalvelut ovat Slushin pääyhteistyökumppaneita.
Kultaa hukkaan miljardien arvosta
Kulta on erinomaisen johtavuutensa ja korroosionkestävyytensä ansiosta olennainen materiaali elektroniikkalaitteissa.
Koska laitteiden kysyntä kasvaa, on ennustettu, että kaivostoiminnasta saatava kulta voi loppua tulevina vuosikymmeninä.
Noin seitsemän prosenttia maailman kullasta on elektroniikkajätteessä. Sen arvo on yli biljoona dollaria.
Pelkästään vuonna 2022 elektroniikkajäte sisälsi kultaa 15 miljardin dollarin arvosta, mutta jalometallia saatiin talteen vain kolmen miljardin dollarin arvosta.
Alle 30 prosenttia kierrätetyistä painetuista piirilevyistä käsiteltiin ympäristön kannalta kestävästi.
Elina Saarinen
Kirjoittaja on Uusiouutisten päätoimittaja.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!