Henkilöstövähennyksiä käsiteltiin vain vuoden 2025 osalta. Toimintamäärärahojen leikkauksen takia Tukes joutuu sopeuttamaan talouttaan myös ensi ja seuraavana vuonna, varoittaa pääjohtaja Kimmo Peltonen. Kuva: Tukes.

Tukesin yt-neuvottelut päätökseen – tuloksena 30 hengen vähennys

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin henkilöstö pienenee noin 30 työntekijän verran. Kahdeksan henkeä irtisanotaan.

Kun yhteistyöneuvottelut lokakuussa käynnistyivät, henkilöstömäärän arvioitiin supistuvan enintään 45 hengen verran. Neuvottelujen syynä oli Tukesin toimintamäärärahan leikkaus.

Irtisanottavien määrää pienentävät kuluvan vuoden aikana päättyvät määräaikaiset virkasuhteet sekä päätös jättää täyttämättä neuvottelujen aikana avoimeksi tulleita virkoja.

Sopeutustoimia jatkettava

Neuvottelujen aikana sovittiin, että henkilöstön vähentämistä koskevia toimenpiteitä käsitellään vain vuoden 2025 osalta.

Tukesin pitää kuitenkin jatkaa talouden sopeuttamista myös vuosina 2026–2027.

Määrärahan leikkauksesta johtuvien säästötarpeiden vuoksi Tukes karsii toimintamenojaan 1,5 miljoonaa, henkilöstömenojaan samoin 1,5 miljoonaa  ja tietojärjestelmäinvestointeja 2,2 miljoonaa euroa.

”Tilanne vaikea myös tulevina vuosina”

”Tukesin taloustilanne on vaikea myös tulevina vuosina, vaikka säästöjä on pyritty löytämään myös toiminnan muiden menojen osalta jo pidemmälle aikavälille”, sanoo viraston pääjohtaja Kimmo Peltonen.

”Samaan aikaan Tukesille on tulossa merkittävä määrä uusia tehtäviä, joiden hoitaminen vaatii uutta osaamista, mutta tähän Tukesille ei ole osoitettu uusia määrärahoja.”

”Tukes tarvitsee toimiakseen jatkossakin asiantuntevaa ja ammattitaitoista henkilöstöä”, Peltonen korostaa.

Riskinä suuremmat terveys-, ympäristö- ja omaisuusvaarat

Tukes joutuu nyt tarkastelemaan sitä, miten se kohdentaa resurssejaan jatkossa.

Tämä voi tarkoittaa toimintojen supistamista tai uudelleenorganisointia tai yksittäisten henkilöiden tehtävien sisällön muuttumista.

Vaihtoehtona on esimerkiksi valvontaprojektien lykkääminen, tarkastusten harventaminen ja asiakkaille tarjottavan neuvonnan vähentäminen sekä hakemusten ja lupien käsittelyaikojen pidentyminen.

Riskinä on, että toimintaympäristöön jää aiempaa suurempia terveys-, omaisuus- ja ympäristövaaroja, ja yritysten tasapuoliset kilpailuolosuhteet heikentyvät.

Myös kyberturvallisuus ja kriittisen infran turvaaminen

Tukes on turvallisuusviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta.

Virastossa toimivat myös kansallinen akkreditointielin Finas ja markkinavalvonnan kansallinen yhteyspiste Fipoint.

Tukesin tehtävät ovat laajenemassa myös kyberturvallisuuden ja yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin turvaamista koskevaan valvontaan.

Huomattava osa Tukesin lakisääteisistä tehtävistä pohjautuu EU-säädöksiin, joihin ei kansallisella päätöksenteolla voida vaikuttaa.

Aiheesta aiemmin:

Pääjohtaja Kimmo Peltonen Tukesin leikkauksista: ”Mitä lakia voi rikkoa, kun resurssit viedään?”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes aloittaa yt-neuvottelut – vaakalaudalla 45 hengen työpaikat


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia