Espoossa testataan uudenlaista koronahälytintä, joka ei edellytä käyttäjältään rekisteröitymistä eikä älypuhelinta.
Nordic Token -pilottihälyttimenä toimii paristokäyttöinen avaimenperä. Laitteen valo alkaa vilkkua, jos sen omistaja on ollut tekemisissä koronasairaan kanssa hetkellä, jolloin tartunta on ollut mahdollinen.
Erityistä uudessa hälyttimessä on sen täydellinen anonymiteetti.
Nordic Token -laitteet noteeraavat jokaisen tapaamiskerran toisen laitteen kanssa. Tapaaminen tallentuu molempien laitteiden muistiin.
Jos jommankumman laitteen omistaja saa koronatartunnan, hänen laitteensa lähettää siitä tiedon toiselle osapuolelle mutta ei minnekään muualle.
Avaimenperien välinen kommunikaatio perustuu langattoman lähiverkon käyttöön.
Pilotoidaan rakennustyömaalla
Nordic Token on yksi neljästä hankkeesta, joissa pyritään kehittämään kokonaan eurooppalaiseen innovointiin ja teknologiaan perustuva koronahälytin.
Hankkeet on käynnistänyt Euroopan digitaalista muutosta edistävä EIT Digital -organisaatio osana EU:n koronanvastaisia toimia.
”Olemme varmoja, että fyysinen laite jäljitysmekanismina helpottaa merkittävällä tavalla sekä yksittäisten yritysten että viranomaistahojen haasteita tilanteen hallitsemiseksi”, sanoo EIT Digitalin Suomen maajohtaja Lea Myyryläinen tiedotteessa.
Myyryläinen korostaa, että helppo laite sopii hyvin myös erityisryhmille, kuten lapsille ja vanhuksille.
Nordic Token -hankkeen käytännön projektijohtamisesta ja pilotoinnista vastaa EIT Digitalin suomalainen partneri VTT.
VTT:n syksyn aikana kehittämä ratkaisu ehätti pilotointivaiheeseen joulukuussa.
”Pilotointikohteena on rakennustyömaa, jossa työprosessien jatkuvuus on tärkeää pandemiatilanteesta huolimatta”, kertoo erikoistutkija Ville Ollikainen.
Kaupallistajaksi uusi startup-yritys
EIT Digitalin kumppaneita Nordic Token -hankkeessa ovat myös insinööritoimisto Mativation Oy sekä rakennusyhtiö YIT, jonka työmaalla hälytintä kokeillaan.
”Pilotti antaa meille mahdollisuuden tukea Euroopan laajuista kehitystä, jossa jokaisen työmaalla käyvän henkilön läheisyystiedot voitaisiin jäljittää anonyymisti mahdollisen tartuntatapauksen hallitsemiseksi heidän omista laitteistaan riippumatta”, sanoo YIT:n datan ja analytiikan yksikön vetäjä Mikko Kuusakoski.
Ruotsista projektissa ovat mukana Nagoon ja Moviemall, Virosta Cybernetica ja Italiasta Reply ML.
Hankkeen tuloksia kaupallistamaan on perustettu uusi Rang-niminen startup-yritys, jolle projektissa kehitetty osaaminen siirtyy. Rang Oy:n kotipaikka on Espoo.
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa