Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina paisuu

Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita korvaavien proteiinien markkinat moninkertaistuvat jo lähivuosina.

Tämä selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin ja sijoitusyhtiö Blue Horizonin tuoreesta raportista. Korvaavien proteiinien tulevaisuutta ei aiemmin ole analysoitu yhtä laajalti.

Raportin mukaan vaihtoehtoisten proteiinien kulutus kasvaa nykyisestä 13 miljoonasta tonnista vuodessa 97 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä.

Tuolloin eläintuotteita korvaavien proteiinien osuus on 11 prosenttia proteiinituotteiden kokonaismarkkinoista. Rahallisesti tämä merkitsee yli 245 miljardin euron myyntiä.

Jos tekniset innovaatiot kuitenkin saavat riittävästi tukea, kehitys voi nopeutua niin, että vaihtoehtoproteiinien osuus on vuonna 2035 jo 22 prosenttia markkinoista.

Jos tämä vaihtoehto toteutuu, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka saavuttavat lihankulutuksen huipun vuoteen 2025 mennessä, minkä jälkeen eläinproteiinin kulutus alkaisi laskea.

Raportissa lasketaan vaihtoehtoisiksi proteiineiksi kasviproteiinit sekä mikro-organismeista ja eläinsoluista tuotetut proteiinit. Ne kaikki korvaavat liha-, muna-, maito- ja äyriäisproteiineja.

Olennaisinta hyvä maku ja koostumus

Kasviproteiinituotteiden yhä suuremman suosion taustalla on niiden jatkuvasti paraneva maku ja koostumus.

Juuri ne ovat hinnan ohella korvaavien proteiinien ratkaisevat ominaisuudet, raportissa todetaan.

Kun maku ja koostumus saadaan kohdalleen, vaihtoehtoproteiinien kulutus siirtyy nopeasti osaksi valtavirtaa.

Raportin mukaan eläintuotteita vastaavat ominaisuudet saavutetaan kolmessa vaiheessa.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot, kuten soijasta ja herneestä tehdyt lihan-, maidon- ja munankorvikkeet, saavuttavat halutut ominaisuudet viimeistään vuonna 2023.

Sienistä, hiivoista ja yksisoluisista levistä valmistetut proteiinit pääsevät vastaavuuteen vuonna 2025 ja eläinsoluista kasvatetut proteiinit vuoteen 2032 mennessä.

(Kuva Adobe Stock) Yhä useamman hampurilaisen pihvi on kasviperäinen.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kasviproteiinit: Suomi haastaa soijan kauralla ja härkäpavulla

Lisää kasviproteiineja – vauhtia Suomen omavaraisuudelle

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia