Puhdastilan suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito vaativat erikoisosaamista.
Lauri Lehtinen
Tekniikan ja toteutuksen lähtökohdat vaihtelevat paljon, sillä puolijohteiden valmistus tai bioturvallisen laboratorion vaatimukset ja rutiinit poikkeavat toisistaan.
Tämä kävi ilmi myös Saksan Frankfurt am Mainissa pidetyillä, järjestyksessä jo kymmenensillä Cleanzone-messuilla.
Tapahtuma on sinänsä pienimuotoinen, jos sitä tarkastellaan näyttelytilan neliömetreillä, mutta se kerää poikkeuksellisen ammattitaitoista yleisöä, sillä kyse on tyypillisestä niche-alueesta.
Kemianteollisuudesta avaruuslaboratorioihin
Frankfurtin messujen toimitusjohtaja Wolfgang Marzin muistuttaa, että puhdastiloja käytetään jossakin muodossaan tätä nykyä lähes kaikilla teollisuuden aloilla.
Ainutlaatuisten Cleanzone-messujen painopiste on lääke- ja kemianteollisuuden, biotekniikan, sairaanhoidon, elintarviketeollisuuden sekä puolijohteiden ja laboratoriosovellusten alueella.

Tapahtumassa esittäytyvät niin lääketeollisuuden tutkimus- ja valmistustilat kuin avaruuslaboratoriot.
Viimeksi mainitut ovat muuttumassa yhä tärkeämmäksi, sillä avaruuslentojen ennustetaan halpenevan hyvin radikaalisti lähivuosien aikana.
Myös painottomuudessa tapahtuvien kokeiden merkitys tutkimus- ja kehitystyössä oletettavasti kasvaa voimakkaasti.
Samaan aikaan korostuu alan taloudellinen merkitys, sillä puhdastiloihin liittyvän liiketoiminnan odotetaan tällä vuosikymmenellä kasvavan yli kuuden prosentin vuosivauhtia.
Cleanzone-tapahtumassa on kahtena viime näyttelyvuonna ollut mukana myös suomalaisia näytteilleasettajia, joten toimeliaisuus näyttää kohoavan myös Suomessa.
Apuna robotit ja virtuaalitodellisuus
Messujen Cleanzone Conference -luento-osuuden teemoihin kuului muun muassa virtuaalitodellisuuden käyttö puhdastilan tuotannon valvonnassa ja optimoinnissa.
Puhdastilan toteutus ja ylläpito onkin paljon helpompaa, jos sen operointi voi tapahtua robotoidusti ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia käyttäen.

Messuilla esiintyivät myös puhdastilojen suunnitteluun erikoistuneet yritykset. Ne asettavat peruskysymykset ennen laboratorio- tai tuotantotilojen suunnittelua.
Lait, standardointi, auditoinnit ja sääntely asettavat puolestaan kehykset, joista tilan suunnittelu voi alkaa.
Konsultit pystyvät simuloimaan tilan käyttäytymistä jo suunnitteluvaiheessa. Samalla laboratorio- tai tuotantotilan kilpailukykyä voidaan arvioida myös pitkälle tulevaisuuteen.
Aiheesta aiemmin:
Puhdastakin puhtaampaa – huippuosaajat kokoontuivat Cleanzone-tapahtumassa
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!