Ekologisen Ioncell-tekstiilikuidun kehittäjille Marcus Wallenberg -palkinto

Vuoden 2022 Marcus Wallenberg -palkinto on myönnetty Helsingin yliopiston professorille Ilkka Kilpeläiselle ja Aalto-yliopiston professorille Herbert Sixtalle.

Palkinnon perusteena on uudenlaisten ionisten liuottimien kehittäminen ja soveltaminen puubiomassan prosessoinnissa korkealaatuisiksi tekstiilikuiduiksi.

Uutta selluloosamuuntokuitujen valmistusprosessia on viety eteenpäin kahden tutkimusryhmän yhteistyönä. Tällä hetkellä prosessin toimivuutta testataan suurehkon mitan tuotannossa.

Orgaanisiin emäksiin pohjautuvat ioniset liuottimet on kehitetty Ilkka Kilpeläisen johtamassa tutkimusryhmässä Helsingin yliopistossa.

Aalto-yliopiston Herbert Sixta ryhmineen on puolestaan rakentanut liuotetun selluloosan kehruuprosessin tekstiilikuitujen valmistamiseen.

”Tästä ainutlaatuisesta yhteistyöstä on tuloksena uusi, kestävä tapa tuottaa tekstiilikuitua puusta”, kiittelee Marcus Wallenberg -palkintolautakunnan puheenjohtaja Johanna Buchert.

”Tämä innovaatio mahdollistaa täysin uudentyyppisiin tuotteisiin pohjautuvia liiketoimintamahdollisuuksia metsäteollisuudelle.”

Ioniset liuottimet tarjoavat vihreän vaihtoehdon

Muuntokuituja valmistetaan pääasiassa joko viskoosiprosessilla, jossa selluloosa liuotetaan alkalin ja rikkihiilen avulla, tai lyocell-prosessilla, jossa selluloosan liuottimena toimii N-metyylimorfoliini-N-oksidi (NMMO).

Viskoosin valmistusprosessi on ympäristön näkökulmasta kiistanalainen, koska prosessissa käytetään myrkyllistä rikkihiiltä. Lyocell-prosessin haittana on NMMO:n epästabiilius.

Tutkijat ovat siksi pyrkineet kehittämään uudenlaisia selluloosaliuottimia laajalla rintamalla. Ioniset liuottimet ovat herättäneet kiinnostusta vihreänä vaihtoehtona orgaanisille liuottimille eri prosesseissa.

Ioniset liuottimet ovat suoloja, joiden sulamispiste on alle 100 celsiusastetta ja joiden ominaisuuksia ovat muun muassa alhainen höyrynpaine, hyvä lämmönkestävyys ja erilaisten orgaanisten ja epäorgaanisten aineiden hyvä liuotuskyky.

Pitkän linjan osaajat

Ilkka Kilpeläinen on työskennellyt orgaanisen kemian professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2003. Hän väitteli yliopistossa tohtoriksi vuonna 1993.

Vuosina 2001–2003 Kilpeläinen toimi professorina Oulun yliopistossa, joka vuonna 2003 nimitti hänet rakennekemian dosentiksi.

Kilpeläinen on myös Liuotin Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Yritys on perustettu laajentamaan ionisten liuottimien tuotanto teolliseen mittaan.

Itävaltalaissyntyinen Herbert Sixta väitteli tohtoriksi fysikaalisesta kemiasta Innsbruckin yliopistossa vuonna 1982. Aalto-yliopiston professorina hän on toiminut vuodesta 2007.

Sixta on tehnyt pitkän uran myös teollisuudessa Lenzing AG Austrian palveluksessa.

Palkintojenjako kuninkaallisessa seremoniassa

Metsäteollisuuden Nobeliksi kutsuttu Marcus Wallenberg -palkinto on erittäin arvostettu kansainvälinen tunnustus. Se myönnetään vuosittain tutkijalle tai tutkijaryhmälle, joka on tehnyt merkittävän tieteellisen läpimurron.

Vuodesta 1981 jaettu palkinto on osunut suomalaisille useasti aiemminkin, viimeksi vuonna 2012 diplomi-insinööri Mika Viljanmaalle.

Tätä ennen suomalaisia on palkittu vuosina 2009 (Jouni Ikäheimo, Vesa Kajander ja Bengt Welin), 2008 (Bjarne Holmbom ja Christer Eckerman), 2004 (Paul Olof Meinander), 2003 (Johanna Buchert, Maija Tenkanen ja Tapani Vuorinen) 1999 (Pekka Eskelinen, Raimo Virta ja Vesa Vuorinen), 1997 (Erkki Tomppo) ja 1986 (Johan Gullichsen).

Monet suomalaispalkituista ovat taustaltaan kemistejä.

Nyt palkittu professorikaksikko vastaanottaa tunnustuksensa Tukholmassa lokakuussa järjestettävässä tilaisuudessa. Palkinnot jakaa kuningas Kaarle XVI Kustaa.

(Kuva Mikko Raskinen) Marcus Wallenbergin säätiön pääsihteeri Mikael Hannus (vas.), Herbert Sixta, Ilkka Kilpeläinen ja palkintoraadin puheenjohtaja Johanna Buchert yhteiskuvassa.

Uutista päivitetty 28.4.2022 tiedolla aiemmista suomalaisvoittajista.

Lue myös:

Kuinka käy tieteen rahoituksen

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma

Koivusellusta tekstiilikuitua Aalto-yliopiston pilottilinjastolla


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia