Ensimmäistä mykoproteiinitehdastaan Kirkkonummelle rakennuttava Enifer on valinnut epcm-kumppanikseen Sweco Finlandin.
Epcm-kumppanina (engineering, procurement, construction, management) Sweco vastaa hankkeen johtamisesta, tehtaan suunnittelusta, rakennusluvituksesta, hankinnoista, rakennuttamisesta ja työmaasta.
Tehdas sijoittuu Suomen Sokerin tiloihin Kantvikiin. Se hyödyntää tehdasalueen höyryä, sähköä, prosessi- ja jäähdytysvettä sekä jätevedenkäsittelyä.
Tuotannossaan laitos käyttää aikanaan Suomen Sokerin ja myös Valion sivuvirtoja. Tehtaan arvioidaan nyt starttaavan vuonna 2026.
Kuitupitoista proteiinijauhetta moneen lähtöön
”Valmistusta ohjaava prosessikonseptimme on uusi, ja meillä on paljon tehtävää rajallisessa ajassa”, sanoo Eniferin toimitusjohtaja Simo Ellilä.
”Luotettavan epcm-kumppanin löytäminen oli projektimme onnistumiselle elintärkeää.”
Pekilo-mykoproteiinin tuotanto perustuu suomalaisessa metsäteollisuudessa 1970-luvulla kehitettyyn teknologiaan, jota VTT-lähtöinen startup-yritys Enifer on jalostanut edelleen.
Elintarvikekelpoisen pekiloproteiinin kaupallisen mitan tuottajana tehdas on lajissaan maailman ensimmäinen.
Eniferin proteiinijauhe sopii käytettäväksi monenlaisissa ruokatuotteissa, kuten lihan- ja maidonkorvikkeissa, välipaloissa ja leivonnaisissa.
Mahdollistamassa ruokamurrosta
Swecon teollisuus ja energia -toimialan johtaja Tuomas Salminen kertoo yhtiön olevan innoissaan mukana mahdollistamassa ruokamurrosta.
”Eniferin tuotantokonsepti mahdollistaa kiertotalouteen pohjautuvan tehokkaan proteiinin tuotannon. Kotimainen ja sivuvirtoja hyödyntävä proteiinituotanto vähentää ruuan tuotannon päästöjä”, Salminen kuvailee.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!