Kaupoista nyt löytyviä kasvatettuja kirjolohia on ruokittu hyönteisproteiinia sisältävällä rehulla. Hyönteiset kuuluvat myös luonnossa elävien lohikalojen ravintoon. Kuva: Kalavapriikki.

Ensimmäiset Volaren hyönteisproteiinilla kasvaneet kirjolohet tulivat myyntiin

Suomalaiset kuluttajat pääsevät ensimmäisinä maailmassa nauttimaan uuden, ekologisen proteiinin avulla kasvatetusta kirjolohesta.

Parin viikon ajan kaupoissa saatavilla oleva erikoiserä Kalaonni Arkinen -kirjolohifilettä tarjoaa nopeimmille maistiaiset uutuudesta.

Uudenlaisella hyönteisproteiinilla kasvaneilla kaloilla on tavallista pienempi ympäristöjalanjälki.

Uutuustuote syntyi koko kalaketjun yhteistyön tuloksena. Lähtöraaka-aine on peräisin VTT:n spinoff-yritykseltä Volarelta, joka valmistaa proteiinipitoista jauhetta kasvattamistaan mustasotilaskärpäsen toukista.

Jauheen käyttää tuotannossaan Suomen ainoa kalarehuvalmistaja Alltech Fennoaqua, jonka tuotteen hyödyntää puolestaan Kalankasvatus Vääräniemi kirjolohikasvattamossaan Taivalkoskella.

Volaren hyönteisproteiini etenee – ensimmäiset toukkarehulla ruokitut kirjolohet pian kuluttajien lautasille

Kiinnostava vastuullinen valinta

Taivalkoskelaiskalojen jakelusta vähittäiskaupan myymälöihin vastaa kuopiolainen tukkukauppa Kalavapriikki.

”Asiakkaamme arvostavat vastuullisia valintoja, mutta ennen kaikkea ruoan tulee olla laadukasta ja maistuvaa”, sanoo Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen.

”Olemme ylpeitä voidessamme tarjota jotain uutta ja kiinnostavaa kuluttajille.”

Kalaonni Arkinen -kirjolohifileitä on saatavilla kaupoista ympäri Suomen. Erikoiserän tunnistaa siitä, että pakkauksen numero alkaa tunnuksella TRR74.

Kestävä kotimainen vaihtoehto

Volaren kasvattamat kärpäsentoukat ruokitaan elintarviketeollisuuden sivuvirroilla, esimerkiksi taikinajätteellä. Hyönteiset ovat myös luonnossa osa lohikalojen normaalia ravintoa.

”Meillä on ainutlaatuinen tuotantotapa, joka säästää energiaa, on fossiilivapaa eikä tuota lainkaan sivuvirtoja tai jätettä,” kertoo Volaren kaupallinen johtaja Jarna Hyvönen.

Yhtiön teknologialla sivuvirrat kyetään hyödyntämään ruokaketjussa sen sijaan, että ne esimerkiksi poltettaisiin.

Toinen hyöty on, että kotimainen tuote korvaa kaukaa maailmalta tuotavat proteiinikonsentraatit.

Kokeilusta jatkuvaan yhteistyöhön

Volaren proteiinijauhe syntyy vielä toistaiseksi yhtiön koetehtaassa Hyvinkäällä. Ensimmäinen teollisen mitan tehdas on kuitenkin jo suunnitteilla.

Suuren laitoksen toteutuminen mahdollistaa kumppanuuden merkittävän kasvattamisen.

”Yhteistyö on sujunut valtavan hienosti, ja kaikki me mukana olevat yritykset haluamme jatkaa ja laajentaa sitä”, sanoo Alltech Fennoaquan toimitusjohtaja Tomi Kantola.

”Tämä paitsi tuo ympäristöhyötyjä myös tukee proteiiniomavaraisuutta ja työllisyyttä Suomessa.”

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia