Etäneuvottelijan iso urakka

Koronapandemia on mullistanut kemianteollisuutta monin tavoin. Poikkeustila muutti myös perinteiset työmarkkinakäytännöt, ja kemian alan työehtosopimuksista neuvoteltiin ensi kertaa historiassa etäyhteyksin.

Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän äänestä paistaa heinäkuussa helpottuneisuus.

Tuoreimmat neuvottelut kemian alan työehtosopimuksista kestivät kaikkiaan yli yhdeksän kuukautta, mutta viimein päästiin kuin päästiinkin maaliin.

”Neuvottelut olivat vaikeat”, Etu-Seppälä sanoo.

Omat hankaluutensa toi koronapandemia, joka ehti aiheuttaa alalle merkittäviä taloudellisia vaikeuksia siinä vaiheessa, kun valtaosa sopimuksista oli tehty mutta osaa vielä neuvoteltiin.

”Työlainsäädäntöön ja sen siivittämänä myös työehtosopimuksiin tehdyt joustot, kuten yt-neuvotteluaikojen ja lomautusilmoitusaikojen lyhentäminen, kuitenkin auttoivat yrityksiä merkittävästi ja pelastivat varmasti työpaikkoja.”

Etu-Seppälä on tyytyväinen siitä, että kemianteollisuus on ainakin toistaiseksi selvinnyt koronan riepottelusta lomautusten turvin, eikä irtisanomisiin ole laajalti jouduttu.

Asiaa on auttanut sekin, että työntekijät pitivät kertyneitä lomiaan pois koronakriisin puhjettua ja ovat myös vaihtaneet lomarahojaan vapaisiin. Työpaikoilla on onnistuttu sopimaan muitakin joustavia ratkaisuja.

Lisäksi osa yrityksistä on kyennyt suuntaamaan tuotantoaan uudelleen, kun entisenlainen kysyntä on vähentynyt ja korona-aika toisaalta luonut uusia tarpeita.

Ammattiliittoja työnantajapuolen edustaja kiittää siitä, että poikkeustilanteesta johtuvista muutoksista saatiin sovittua hyvässä hengessä, joka on kemian alalle ylipäätään tyypillinen.

Juttu etäneuvottelijan isosta urakasta ilmestyi numerossa 5/2020. Lue koko juttu täältä.

(Kuva: Kemianteollisuus ry)

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia