Ensimmäiseen kierrätyslavalliseen kuormattiin kahdeksan kuutiometriä käytöstä poistettuja tekstiilejä. Kuva: Anna-Leena Pyykönen.

Helsingin kaupungin poistotekstiilit kiertoon – muuntuvat uusiksi kuiduiksi Resterin laitoksessa

Helsingin kaupunki alkaa toimittaa tekstiilijätettään hyötykäyttöön. Ensimmäinen lasti poistotekstiilejä on jo lähtenyt Resterin kierrätyslaitokseen Paimioon.

Syyskuussa Paimioon kuljetettu erä sisälsi pelastuslaitoksen käytöstä poistettuja tekstiilejä sekä rakentamisyksikkö Staran vanhoja työvaatteita.

Vuonna 2021 startannut Resterin laitos on Suomen ensimmäinen teollisen mitan tuotantolaitos, jonne jätetekstiilejä voi toimittaa käsiteltäväksi.

Vanhat vaatteet ja muut poistotekstiilit prosessoidaan laitoksessa uusiokuiduksi, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi sohvien täytteissä.

Kehitteillä on myös kuidun käyttö uusissa kankaissa.

Mekaaninen kierrätys toimii – poistotekstiilejä jalostavan Resterin kuitua hyödynnetään nyt uudessa työvaatemateriaalissa

Helsingin ensimmäinen Paimioon kuljetettu lasti sisälsi pelastuslaitoksen käytöstä poistettuja tekstiilejä sekä rakentamisyksikkö Staran vanhoja työvaatteita.

Tavoitteena laajentaa toiminta koko kaupunkiin

”Tavoitteenamme on ensi alkuun, että toimituksia Resterille on muutaman kuukauden välein”, kertoo työpäällikkö Arto Kainulainen Staran logistiikasta.

Stara on käynnistänyt tekstiilikeräyksen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sekä Stadin ammattiopiston kanssa.

”Toiminnan kehittyessä pyrimme keräämään tekstiilejä kaupunkitasoisesti.”

Jotta jätetekstiilistä voidaan tehdä uusiomateriaaleja, sen on oltava puhdasta ja kuivaa.

Kaikki tekstiili ei sovi kierrätettäviksi. Esimerkiksi palosuojatut vaatteet ja öljyn tai kemikaalien kanssa kosketuksiin joutuneet tekstiilit on edelleen hävitettävä sekajätteenä.

Elinkaari mahdollisimman pitkäksi

Helsingissä mietitään tekstiilien elinkaarta jo hankintavaiheessa. Laadukkaat tuotteet kestävät käyttöä pitkään ennen kuin niistä tulee jätettä.

”Lyhytaikaisten tarpeiden kohdalla kannustamme kaupungin toimijoita harkitsemaan, onko tuotteita järkevämpää vuokrata tai hankkia leasing-menettelyllä kuin ostaa tuotteet omaksi”, sanoo kaupungin ympäristöasiantuntija Leona Silberstein.

”Lisäksi on hyvä selvittää, onko hankittaville tuotteille tarjolla korjauspalveluita.”

Päivi Ikonen

Lue myös:

Paimion poistotekstiilien jalostuslaitoksen molemmat kuidunavauslinjastot Resterin omistukseen

Tekstiilikierrättäjä Resterin rahoituskierros poiki uusia omistajia

Pohjolan ensimmäinen tekstiilien kiertotalouslaitos käyntiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia