Aalto-yliopistossa on rakennettu maailman ensimmäinen koko pään peittävä aivosignaalien mittausjärjestelmä, joka yhdistää magnetoenkefalografian (MEG) ja ultramatalien kenttien magneettiresonanssikuvantamisen (ULF MRI).
”Samoilla antureilla mitataan sekä MEG- että ULF MRI -signaaleja”, kertoo professori Risto Ilmoniemi.
Ilmoniemi johtaa EU:n Breakben-hanketta, jossa on kehitetty erittäin herkkiä suprajohtavia laitteita matalien magneettikenttien mittaamiseen.
Kahden tekniikan yhdistäminen parantaa selvästi aivokuvantamisen tarkkuutta.
MEG mittaa aivojen tuottamia erittäin pieniä magneettikenttiä kallon ulkopuolelta. Lääkärit saavat menetelmän avulla tietoa hermoston toiminnasta.
MRI taas kartoittaa vetyatomien pyörivien ytimien kudosriippuvaista toimintaa ja muodostaa aivoista rakennekuvia.
Aallon hybridikypärä mahdollistaa aivokuvantamisen uusille potilasryhmille, esimerkiksi niille, joilla on metalli-implantteja.
Koska uutuuslaite ei tarvitse magneettikuvausputkea, se sopii hyvin myös lapsille ja ahtaan paikan kammosta kärsiville.
Etsii epilepsian ja löytää syöpäsolut
Berkeleyn yliopiston professori John Clarken ryhmä on kehittänyt ULF MRI -kuvantamista vuodesta 2004 lähtien. Hän on kuitenkin käyttänyt ainoastaan yhtä anturia. Aalto-yliopiston kypärässä on 120 ultraherkkää anturia.
Tutkijoiden mukaan läpimurtolaite avaa aivojen kuvantamiselle täysin uudenlaisia mahdollisuuksia.
MEG:n ja MRI:n samanaikaisesta mittauksesta voi olla apua epileptisen aivotoiminnan paikantamisessa. ULF MRI -mittausten uskotaan tarkentavan syöpädiagnostiikkaa.
”Uuden kuvantamisteknologian avulla on paljon helpompaa erottaa terveitä ja syöpäsoluja toisistaan”, John Clarke sanoo.
Entistä tarkempi diagnostiikka lyhentää myös sairaala-aikaa, optimoi hoitoa ja säästää kustannuksia.
(kuvassa) Magneettikenttiä mittaava anturikypärä rakennusvaiheessa. Kypärän avulla saadaan tutkittua aivot niin, ettei potilasta tarvitsee sijoittaa magneettikuvausputkeen. Kuva: Marko Havu/Aalto-yliopisto