Hyvää juomavettä filippiiniläisille – aurinkokäyttöinen suomalaisteknologia poistaa suolan merivedestä

Filippiiniläinen Marinduquen provinssi alkaa tuottaa vedenpuutteesta kärsivälle väestölle puhdasta juomavettä suomalaisen Solar Water Solutionsin laitteistoilla.

Marinduquessa tarvitaan nykyisten makean veden lähteiden lisäksi päivittäin liki 30 000 kuutiota puhdasta vettä. Sitä aletaan nyt valmistaa raakaveden lisäksi merivedestä.

Juuri käynnistyneen hankkeen tarkoituksena on varmistaa juomaveden saanti provinssin kaikille 240 000 asukkaalle. Kriittinen rooli projektissa on suomalaisen Solar Water Solutionsin suolanpoistoteknologialla.

Solar Water Solutionsin käänteisosmoosiin perustuva, aurinkoenergialla toimiva puhdistusprosessi poistaa vedestä paitsi suolan myös erilaiset mikrobit, kemikaalit ja muut haitta-aineet.

Hankkeen päätoteuttajana on uusiutuvan energian ratkaisuja kehittävä Peak Off-Grid Innovations & Solutions, joka on Solar Water Solutionsin paikallinen kumppani.

Suuntana kehitysmaat

Filippiinien saaret ovat luonnostaan haavoittuvaisia esimerkiksi kuivuuden vaikutuksille, mutta Marinduquen saarella ongelmaa on pahentanut erityisesti vuonna 1996 tapahtunut suuri kaivosonnettomuus.

Onnettomuudessa levisi suuret määrät myrkkyjä ympäröiviin kyliin ja Boacjokeen, jonka vesi pilaantui pahoin. Joki oli ennen onnettomuutta tärkeä puhtaan veden lähde ja maatalouden kastelukanava.

Solar Water Solutionsin missiona on viedä kohtuuhintaista, auringon voimalla toimivaa vedenpuhdistusteknologiaansa etenkin kehitysmaihin, erityisesti Aasian ja Afrikan haja-asutusalueille, joilla vesipulasta ja kunnollisen infrastruktuurin puutteesta kärsii yli miljardi ihmistä.

Palkitun suomalaisyrityksen laitteistoja hyödynnetään jo muun muassa Tuvalun saarilla Tyynellämerellä, Namibiassa ja Keniassa.

(Kuva Pixabay) Vesi puhdistuu käänteisosmoosilla tehokkaasti, aurinkoenergialla myös kustannustehokkaasti.

Aiheesta aiemmin:

Innovaatioita isänmaasta – Puhdasta vettä kehitysmaihin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia