Kemia-lehden toimitukseen tuli jälleen hyvin punnittuja perusteluja lukioiden opettajilta, jotka hakivat stipendejä luonnontieteistä kiinnostuneille oppilailleen.
”Minka on taitava ja hoksaava nuori, joka tekee kaiken täysillä ja opiskelee asiat ymmärryksen kautta.”
”Iiro ei tee osaamisestaan numeroa, mutta tulokset ovat kurssista toiseen erinomaiset.
”Miina on vakuuttanut ahkeralla ja tavoitteellisella työllään kemian oppitunneilla.”
”Jakob on erityisen kiinnostunut kokeellisista töistä ja omaksuu opiskeltavia asioita syvällisesti.”
”Mirja yrittää ymmärtää asioita eikä vain opiskele ulkoa. Hän saa myös opettajan hyvälle tuulelle.”
”Juliuksesta löytyy pedantin ja motivoituneen opiskelijan lisäksi aikaansa seuraava utelias tiedemies.”
”Kevään parhaita hetkiä on, kun pääsee lukemaan opettajien viestejä”, sanoo Kemia-lehden päätoimittaja Leena Joutsen ja kiittää pitkäaikaisia ja uusia kumppaneita hankkeen mahdollistamisesta.
Etu-Töölön lukion kemian ja matematiikan lehtori Anne Maria Mäkelä kertoo arvostavansa suuresti stipendilahjoitusta.
”Kiittäminen ja kannustaminen energisoivat ja lisäävät kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan. Halu – jopa intohimo – uuden oppimiseen jää parhaimmillaan elinikäiseksi tavaksi.”
”On myös meidän ilomme jakaa kemian ja muiden luonnontieteiden sanomaa opiskelijoillemme, jotka ovat vasta elämänsä alussa”, Mäkelä sanoo.
Kymmenen vuotta, 10 000 stipendiä
Kemia-lehti kumppaneineen on jakanut lehtistipendejä lukiolaisille jo kymmenen vuoden ajan. Neljänä vuotena stipendejä ovat voineet hakea myös kemian alan opiskelijat yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja ammattiopistoissa.
”Tänä keväänä kutsuimme yliopistojen, yritysten ja yhteisöjen lisäksi myös lukijoitamme mukaan lahjoittamaan stipendejä. Tavoittelimme juhlavuoden kunniaksi kaikkien aikojen ennätystä, ja se toteutui kirkkaasti”, Joutsen kertoo.
Lehtistipendi myönnettiin yli 1 500 lukiolaiselle noin 200 lukiossa ympäri Suomen. Aiempi ennätys parin vuoden takaa oli reilut 1 300 stipendiä. Jo aiemmin keväällä stipendin sai 150 opiskeluikäistä.
”Kymmenen vuoden aikana olemme jakaneet yli 10 000 vuosikertaa koulu- ja opiskeluikäisille nuorille”, Joutsen sanoo ja iloitsee myös toisen tavoitteen saavuttamisesta.
”Päätimme lahjoittaa osan kevään stipendikumppani- ja tilauskertymästä Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseen. Yhdessä sisarlehtemme Uusiouutisten kanssa saimme nyt täyteen 10 000 euroa, jotka ohjaamme SPR:lle ja Pelastakaa Lapset ry:lle.”
Mahdollisuus ratkaista isoja haasteita
Stipendihanketta on tukenut vuodesta toiseen joukko sponsoreita, jotka haluavat auttaa nuoria löytämään mieluisan opiskelualan.
Hankkeessa jo useamman vuoden mukana olleen LUT-yliopiston tutkijaopettaja Ritva Tuunila pitää lehtistipendiä hyvänä kannustimena kurkistaa kemian maailmaan.
”Olisi hienoa, jos stipendin myötä nuoret innostuisivat opiskelemaan kemiaa tai kemiantekniikkaa. Toivomme myös omiin koulutusohjelmiimme uusia innokkaita opiskelijoita.”
Toista kertaa stipendihankkeeseen osallistuneen Miele Oy:n markkinointipäällikkö Virve Pirinen korostaa, että ala tarjoaa nuorille hyvin monipuolisia tehtäviä.
”Kemia on todella laaja-alainen koulutusala, josta löytyy vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja. Jokaiselle löytyy varmasti oma, mielenkiintoinen aihealue ja työsarka, jossa voi parhaimmillaan vaikuttaa ihmiskunnan tulevaisuuteen.”
Stipendikumppanit uskovat, että kemian aloille suuntautuva nuori saa mahdollisuuden ratkaista tulevaisuudessa isoja ongelmia.
”Ajankohtaisia haasteita ovat esimerkiksi uusien ruoka-aineiden kehittäminen lihaproteiinin tilalle, nanotekstiilit, muovin uusiokäyttö ja uudet lannoiteratkaisut”, Pirinen listaa.
”Kemian osaamista tarvitaan paljon myös kestävän kehityksen vauhdittamisessa ja energiasektorilla. Vaikutusmahdollisuudet näillä aloilla ovat todella isot”, Tuunila kuvaa.
Oppiminen jatkuu läpi työelämän
Ritva Tuunila kannustaa pohtimaan sitäkin, minkälaiset oppimis- ja työskentelytavat sopisivat itselle parhaiten.
”Kiinnostaisivatko enemmän esimerkiksi matemaattiseen laskentaan pohjautuvat simuloinnit ja mallinnukset vai kenties käytännöllinen tekeminen kemian töissä. Luonnontieteet tarjoavat moninaisia reittejä.”
”Kannattaa myös muistaa, että työelämässä oppiminen ei lopu koskaan. Töitä varmasti riittää, mutta esimerkiksi tekniikat uusiutuvat koko ajan, ja siksi myös osaamisen päivittäminen on tärkeää.”
Virve Pirinen rohkaisee nuoria hakeutumaan sille alalle, joka sillä hetkellä kiinnostaa eniten.
”On tärkeää, että voi tuntea tekemänsä työn tärkeäksi ja sellaiseksi, jolla on merkitystä myös itselle.”
Meri Hellsten
Vuoden 2022 lehtistipendit lukiolaisille lahjoittavat yhdessä Kemia-lehden kanssa:
- Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu
- BASF
- Forchem Oy
- Helsingin yliopiston kemian osasto
- Innovatics
- Itä-Suomen yliopiston kemian laitos
- Jyväskylän yliopiston kemian laitos
- Kemian Kustannus Oy
- Kemian Seurat: Finska Kemistsamfundet, Kemiallisteknillinen yhdistys ja Suomalaisten Kemistien Seura
- Kemianteollisuus ry
- Labo Line Oy
- LUT-yliopisto
- Miele Oy Professional
- Neste Oyj
- Nornickel Harjavalta
- Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta
- Software Point
- Turun yliopiston kemian laitos.
(Kuva Adobe Stock) Lahjoittajat toivovat nuorten löytävän itselleen mieluisan opiskelualan.
Lue myös:
Lehtistipendejä opiskelijoille – kemian monipuolisuus sytytti Jenna Vainikan
Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!
Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.