Crea-tutkimuskeskuksen johtava analyytikko Lauri Myllyvirta katsoo jo koronaviruksen jälkeiseen maailmaan.
”Puhdas energia pitää nostaa keskeiseen rooliin, kun valtiot alkavat pandemian väistyttyä elvyttää talouksiaan”, hän sanoo.
Marraskuussa 2019 aloittanut Crea (Centre for Research on Energy and Clean Air) on Myllyvirran ideoima globaali organisaatio, joka tuottaa ja julkistaa tietoa puhtaan energian ja paremman ilmanlaadun saavuttamiseksi.
Monitieteinen ryhmä laatii ilmanlaatumalleja hyödyntämällä muun muassa epidemiologiaa sekä talous- ja insinööritieteitä.
Kiinasta kuului loppusyksystä 2019 lähtien hälyttäviä uutisia koronaviruksesta. Kiinan hallinto reagoi asiaan tiukasti, ja asetetut torjuntatoimet pysäyttivät tammi–helmikuussa lähes koko maan talouden.
Toisen hätä on toisen leipä. Maaliskuun alussa Crea sai valmiiksi laskelmansa siitä, miten Kiinan talouden äkkipysähdys on vaikuttanut maan hiilidioksidipäästöihin.
”Päästömäärät putosivat neljänneksen. Kolmessa viikossa 150 miljoonaa tonnia viime vuoteen verrattuna. Se on varmasti historian suurin päästövähennys näin lyhyessä ajassa”, Myllyvirta hämmästelee.
Sittemmin koronavirus on sulkenut myös miltei koko läntisen maailman. Esimerkiksi Saksan ja Espanjan saastetasot kutistuivat kuukaudessa 20 prosenttia. Virus on näin todistanut, että dramaattisetkin ilmastotoimet on mahdollista toteuttaa.
”Ilmastonmuutoksen uhat on tiedetty jo 40 vuotta, ja nyt on aika toimia”, Myllyvirta korostaa.
Juttu Lauri Myllyvirran ja Crea-keskuksen työstä ilmestyi numerossa 3/2020. Lue koko juttu täältä.
(Kuva) Pandemian vaikutukset jäävät pieniksi verrattuna siihen, jos ihmiskunta ei saa ilmastonmuutosta aisoihin, ilmastotutkija Lauri Myllyvirta muistuttaa.