Kullan ja muiden arvokkaiden metallien talteenottoa elektroniikkaromusta ja teollisuuden sivuvirroista voidaan tehostaa 3d-tulostetuilla sähkökemiallisilla reaktoreilla.
Tuoretta tekniikkaa sovelletaan Suomessa vasta vähän, mutta sitä kehitetään LUT-yliopistossa Lappeenrannassa.
Metallien kemiallisia erotusprosesseja rakentaa apulaisprofessori Eveliina Revon ryhmä. Repo on saanut Suomen Akatemialta rahoituksen uudelle tutkimukselleen, jossa ryhmä paneutuu erityisesti kullan talteenottoon. Kultaa on etenkin piirilevyissä.
”Mikäli pystymme todentamaan kullalle soveltuvan uuden menetelmän, uskomme, että siitä saadaan jalostettua muillekin metalleille soveltuvia ratkaisuja”, Repo sanoo.
Tulostamalla elektrodeille saadaan räätälöity muoto
Eveliina Revon mukaan tulostus on avain tehokkaampaan talteenottoon, sillä sen avulla elektrodit voidaan valmistaa erotusprosessin kannalta optimaalisen muotoisina.
3d-tulostamalla valmistettuja elektrodeja kehittää dosentti Heidi Piilin vetämä tutkimusryhmä, joka myös sai työhönsä akatemiarahoituksen.
Elektrodit tehdään tavallisesti titaanista tai ruostumattomasta teräksestä. Piilin ryhmä etsii erotusprosessiin sopivimpia tulostusmateriaaleja ja parhaita tulostusparametreja.
”Erotusmateriaalin valmistusta on 3d-tekniikoilla mahdollista lähestyä prosessin ehdoilla. Tehokkaammat erotusprosessit edistävät ympäristömyönteisyyttä suomalaisessa tuotannossa, vaikkapa kaivosteollisuudessa. Samalla on mahdollista luoda vientikelpoista osaamista”, Piili uskoo.
(Kuva) Kultaa sisältävät erityisesti piirilevyt, mutta arvometallia on muussakin sähkö- ja elektroniikkaromussa sekä teollisuuden sivuvirroissa.