Magneettikuvia, tietokonetomografian kuvia, ultraäänikuvia ja muita lääketieteellisiä kuvia voidaan tulevaisuudessa katsoa kolmiulotteisina.
Tämä on tavoitteena kunnianhimoisessa suomalaisessa tutkimushankkeessa, jota vetää Tampereen yliopisto.
Lääketieteelliset kuvat auttavat lääkäreitä diagnosoimaan sairauksia ja suunnittelemaan niiden hoitoa.
Kuvien tuottamiseen ja käsittelyyn liittyvä tietotekniikka pohjautuu kaksiulotteisiin kuviin, vaikka tutkittavat kudokset ja rakenteet ovat kolmiulotteisia.
”Kolmiulotteinen hahmottaminen on haaste nykyisillä työkaluilla”, sanovat radiologi Irina Rinta-Kiikka ja erikoishammaslääkäri Jorma Järnstedt Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
”Uusilta lääkäreiltä vie vuosia oppia, miten kaksiulotteisista viipalekuvista nähdään potilaan todellinen tilanne, ja kokeneetkin lääkärit kaipaavat tehokkaampia työkaluja esimerkiksi leikkausten suunnitteluun.”
Avuksi virtuaalitodellisuus ja tekoäly
Uudessa tutkimushankkeessa kaksiulotteiset kuvat pyritään näyttämään kolmiulotteisina monien uusien menetelmien avulla.
Tutkijat hyödyntävät virtuaalitodellisuutta, moniaistista esittämistä, puhe- ja eleohjausta, 3d-tulostusta ja tuntopalautetta.
Rinnalla käytetään tekoälyä, joka analysoi diagnosoinnissa tarvittavaa dataa ihmisasiantuntijaa nopeammin.
”Kuvantamisdatan tuominen virtuaalitodellisuuteen antaa lääkärille mahdollisuuden sukeltaa ihmisen sisään”, kuvailee hankkeen vetäjä, professori Roope Raisamo Tampereen yliopistosta.
Tuntopalaute parantaa kudosten ja niiden ominaisuuksien hahmottamista.
Päämääränä on, että lääkärit voivat tutkia kuvia ilman hiiriä tai ohjauskapuloita.
Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa on mukana myös joukko yrityksiä. Hanke jatkuu vuoteen 2021 asti.
(Kuva: SurgeryVision TM) Uusi teknologia auttaa lääkäreitä näkemään elimistöstä otetut kuvat kolmiulotteisina, jollaisia kudokset ja rakenteet todellisuudessa ovat.