Kaivosinsinööri, filosofian tohtori Eero Mäkinen ehti urallaan työskennellä tutkijana, valtiongeologina, Outokummun toimitusjohtajana, kansanedustajana ja ministerinä.

Liekkisulatus mullisti kaivosalan – tekniikan pioneeri Eero Mäkinen kansainväliseen kunniagalleriaan

Eero Mäkinen (1886–1953) oli suomalaisen kaivosteollisuuden uranuurtaja ja yksi liekkisulatusmenetelmän keskeisistä keksijöistä.

Vuorineuvos Eero Mäkisen valintaseremonia kansainväliseen kaivosalan kunniagalleriaan järjestettiin Yhdysvaltain Denverissä 2. marraskuuta.

Kolme vuosikymmentä Outokummun toimitusjohtajana työskennelleellä Mäkisellä oli tärkeä rooli modernin kaivosteollisuuden kehittämisessä Suomessa.

Uransa aikana hän vaikutti merkittävästi kaivosalan koulutukseen, tutkimukseen ja teknologiaan. Hän perusti myös järjestöjä kaivos- ja metallurgiainsinööreille.

Eero Mäkinen on ensimmäinen kaivosalan kunniagalleriaan nostettu suomalainen.

Yhdysvaltain kansallisen kaivosmuseon yhteydessä toimiva galleria esittelee yhteensä yli 250 alan merkkihenkilöä Alfred Nobelista alkaen.

Käänteentekevä menetelmä

Liekkisulatus on puhdas, energiatehokas prosessi, jolla erotetaan malmista metalleja, kuten kuparia ja nikkeliä.

Käänteentekevä teknologia otettiin käyttöön Outokummun Harjavallan tehtaassa vuonna 1949.

Sittemmin teknologia on saanut EU:n parhaan käytettävissä olevan tekniikan statuksen ja ASM:n historiallisen maamerkin palkinnon.

”Vielä tänäkin päivänä Eeron keksintö jatkaa kaivosteollisuuden muokkaamista matalapäästöisempään suuntaan”, kertoo Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen.

Makkosen mukaan suomalaismenetelmää ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön maailman suurimmassa yksilinjaisessa kuparisulatossa Indonesiassa.

”Olemme erittäin ylpeitä”

Outokummun entinen teknologiayksikkö on tätä nykyä osa Metsoa. Eero Mäkiselle myönnetystä kunnianosoituksesta iloitaan myös keksinnön alkukodissa.

”Olemme erittäin ylpeitä siitä, että Eero Mäkinen on saanut tunnustusta työlleen, ja hänet on valittu kansainvälisen kaivosalan kunniagalleriaan”,  sanoo johtaja Jukka Sieppi Outokummun Core Stainless Technology -yksiköstä.

Outokummun teknologialiiketoiminta sai alkunsa juuri liekkisulatuksesta.

”Vaikka tämä teknologia ei enää ole osa toimintojamme, innovaatiot ja energiatehokkuus ovat edelleen keskeinen osa Outokumpua.”

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Outokummun liekkisulatusmenetelmä pelasti suomalaisen kuparinjalostuksen – Petri Brykin keksintö ratkaisi sodanjälkeisen Suomen energiaongelman


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia