Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat ensimmäisinä maailmassa osoittaneet, että lihas ”muistaa” voimaharjoittelun proteiinitasolla.
Muistijälki aiemmasta harjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta, Journal of Physiology -lehden julkaisemat tutkimustulokset paljastavat.
Uusi solu- ja molekyylitason selitys lihasmuistille löytyi, kun tutkijat paneutuivat lihasten proteiineihin.
Edistyneen massaspektrometrian ja proteomiikkamenetelmän avulla kyettiin tutkimaan samanaikaisesti yli 3 000 lihasproteiinin määrää.
Tutkittavina oli nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä suomalaisia miehiä ja naisia, jotka olivat fyysisesti melko aktiivisia mutta joilla ei ollut aiempaa kokemusta systemaattisesta voimaharjoittelusta.
Tutkimuksen toteutuksessa vuorottelivat kymmenen viikon voimaharjoittelu ja yhtä pitkä harjoittelutauko.
Proteomiikka-analyysit tehtiin 116 lihasnäytteestä Helsingin yliopistossa tutkimusjohtaja Markku Varjosalon laboratoriossa
Kahdenlaista käytöstä
Tutkijat havaitsivat lihasten proteiineissa kahdenlaisia muutosprofiileja.
Osa proteiineista muuttui harjoittelun seurauksena, palautui tauon aikana harjoittelua edeltävään tilaan ja muuttui jälleen uuden harjoittelujakson aikana samoin kuin ensimmäisellä jaksolla.
Näin käyttäytyivät muun muassa monet aerobiseen aineenvaihduntaan liittyvät proteiinit.
Toinen joukko proteiineja muuttui harjoittelun seurauksena ja säilyi muuttuneena tauon aikana ja edelleen uuden harjoittelujakson jälkeen.
Näiden proteiinien joukkoon kuului esimerkiksi useita kalsiumia sitovia proteiineja, kuten kalpaiini-2, jonka geenissä on hiljattain tunnistettu säilyvän muistijälki harjoittelutauonkin jälkeen.
Apua pitkänkin ajan päästä
Liikuntafysiologian professorin Juha Hulmin mukaan lihasten tumien määrän ja epigenetiikan tasolla on jo aiemmin havaittu pitkäaikaisia, mahdollisesti lihasmuistia selittäviä vasteita.
Tuore tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka todistaa, että lihaksella on kyky myös proteiinitason muistamiseen.
”Eli vaikka lihakset kuihtuvatkin lopulta takaisin alkuperäiseen kokoonsa pitkän harjoittelutauon aikana, lihaksissa säilyy muistijälki aiemmasta harjoittelusta. Tämä saattaa helpottaa harjoittelun uudelleenaloittamista.”
Tutkimus on osa laajempaa TraDeRe-hanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!