Kehitysyhtiö Green H2UB ja Turun Seudun Energiantuotanto TSE selvittävät yhdessä vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamista TSE:n Naantalin voimalaitoksen alueelle.
Laitos tuottaisi vetyä meri- ja raskaan liikenteen polttoaineeksi. Prosessin sivutuotteena syntyvä hukkalämpö hyödynnettäisiin kaukolämpönä.
Hanke on osa kehitysyhtiö Green Industry Parkin toimia, joiden tarkoituksena on kehittää Naantalissa ja Raisiossa sijaitsevaa entistä jalostamoaluetta bio- ja kiertotalouden teollisuuden keskittymäksi.
Vetyä voidaan tuottaa vihreällä sähköllä elektrolyysin avulla. Puhtaan vedyn polttamisesta ei synny lainkaan hiilipäästöjä vaan ainoastaan sähköä ja vettä.
Erityisen merkittävässä roolissa vetypolttoaineet ovat raskaassa liikenteessä ja merenkulussa, joiden energiatarpeisiin akkuteknologia ei riitä vastaamaan.
Pilottihankkeilla eteenpäin
Green H2UB Oy on insinööri- ja suunnittelutoimisto Elomaticin perustama kehitysyhtiö, jonka avulla se pyrkii luomaan pilottihankkeita vedyn tuotannolle ja käytölle meri- ja maaliikenteessä mahdollisimman nopeasti.
”Vetytalous yhdessä vihreän sähköntuotannon kanssa luo samalla Suomelle huoltovarmuusnäkökulmasta siirtymän varastoinnista jatkuvaan tuotantoon”, sanoo Elomaticin toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo tiedotteessa.
Naantalin-projekti on yhtiön ensimmäinen toteutumisvaiheeseen edennyt hanke. Alustavien arvioiden mukaan vetylaitoksen rakentaminen voisi käynnistyä vuonna 2023.
(Kuva TSE) Naantalin satamassa sijaitseva voimala tuottaa sähköä, kaukolämpöä ja prosessihöyryä tätä nykyä biopolttoaineilla, osin vielä myös kivihiilellä.
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa