Oulun yliopisto käynnistää kestävän kehityksen tohtoriohjelman

Oulun yliopistossa alkaa uusi kansainvälinen tohtorikoulutusohjelma, joka yhdistää YK:n kestävän kehityksen teemat uusimpiin kuvantamis- ja karakterisointimenetelmiin.

Kuvantamis- ja karakterisointimenetelmillä voidaan tutkia monipuolisesti hyvin erilaisia kohteita materiaaleista ja maankamarasta lääketieteen sovelluksiin.

14WORLD-nimisen ohjelman ytimessä ovat erityisesti kestävä teollisuustuotanto, puhdas energia, puhdas vesi, biodiversiteetti ja ympäristö sekä terveys ja hyvinvointi. Niiden pohjalle rakentuvat tutkimusteemat ja -projektit, joissa tohtorikoulutettavat työskentelevät.

Uusi ohjelma toteutetaan laajassa kansainvälisessä verkostossa, jossa on mukana 18 yliopistoa ja tutkimuslaitosta, kymmenen yritystä ja seitsemän muuta organisaatiota.

Oulun yliopistosta ohjelmaan osallistuu 24 tutkimusyksikköä kuudesta tiedekunnasta.

Ainutlaatuinen ohjelma yhdistää huippututkimuksen ja huippulaitteistot

14WORLD-ohjelman koordinaattorina toimii professori Marko Huttula Oulun yliopiston nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksiköstä. Hänen mukaansa vastaavaa tohtorikoulutusohjelmaa ei ole toteutettu missään aiemmin.

”Keskeinen tavoite on tuoda yhteen huippututkimus, huippulaitteistot ja vahvistaa monitieteistä kansainvälistä yhteistyötä”, Huttula kuvailee.

”Esimerkiksi mukana olevat tutkimuslaitteistot, kuten MAXIV-synkrotronisäteilylaboratorio Ruotsissa antavat uniikit mahdollisuudet tehdä tutkimusta.”

Uuden ohjelman kustannuksista 49 prosenttia kattaa EU, joka rahoittaa sitä 3,34 miljoonalla eurolla. Oulun yliopisto vastaa lopuista 51 prosentista.

(Kuva Oulun yliopisto) Oulun yliopiston uuteen tohtorikoulutusohjelmaan valitaan yhteensä 25 väitöskirjatutkijaa.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia