Harrastekalastajat voivat nyt panna käytöstä poistetut muovia sisältävät kalaverkot, merrat ja katiskat kiertoon. Kuva: Valtteri Kantanen.

Pilotista valtakunnalliseksi – muovia sisältävien kalastusvälineiden keräysverkosto laajenee

Harrastekalastajat voivat nyt viedä vanhat muovia sisältävät välineensä kierrätykseen kautta maan.

Valtakunnallisen keräysverkoston tavoitteena on mahdollistaa verkkojen, mertojen, katiskojen ja muiden muovisten kalastusvälineiden vastuullinen käsittely sekä ehkäistä roskaantumista ja muovin päätymistä vesistöön.

Suomen SUP-tuottajayhteisön palveluyritys Ringiltä tilaaman keräyksen taustalla on EU-direktiivi, joka velvoittaa muovituotteiden valmistajat ja maahantuojat järjestämään myymiensä tuotteiden erilliskeräyksen.

SUP-yhteisö järjestää keräyksen yritysten puolesta.

Ekopisteitä ja kiertäviä keräyksiä

Muovisten kalastusvälineiden keräys aloitettiin 13 pilottikohteessa vuonna 2024.

Muovisten kalastusvälineiden keräys tulee pakolliseksi – Saaristomeren pilotti luo pohjaa kierrätykselle

”Saimme pilottivaiheesta hyviä kokemuksia ja oppeja. Nyt valtakunnallinen verkosto on valmis ja tarjoamme yhteensä 75 kalastusvälineiden keräyspistettä kotitalouksien kalaverkoille”, kertoo Ringin sopimusasiamies Taneli Lumiaro.

Keräyspisteet on sijoitettu satamiin ja Rinki-ekopisteisiin.

”Lisäksi tulemme järjestämään useita kiertäviä keräyksiä kesän aikana.”

Rinki toimittaa keräyspisteisiin toimitetut verkot ja muut passiiviset pyydykset kiertoon. Sen jälkeen materiaalit joko kierrätetään uuteen käyttöön tai hyödynnetään energiana.

Kesällä mukaan myös vapavälineet

Kalastusvälineiden keräys laajenee kesällä, jolloin Ruodon ja Motonetin myymälöissä vastaanotetaan muovia sisältäviä vapakalastusvälineitä, kuten vapa- ja pilkkivälineitä, uistimia ja haaveja.

Käytöstä poistettuja vapakalastusvälineitä kerätään 16.6.–31.7.2025. Talvella kalastusvälineet voi tuoda kiertoon 1.–31.12.

Vapakalastusvälineiden keräyksen tavoitteena on pidentää kalastusvälineiden käyttöikää korjausten ja huollon avulla. Esimerkiksi uistimet ja kelat kunnostetaan käytettäviksi uudelleen.

Keräykseen toimitetuista välineistä voidaan myös valmistaa raaka-ainetta vaikkapa uusiin jigeihin. Metalliosat kierrätetään muun metallin mukana, ja kierrätykseen kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana.

Tiedot kalastusvälineiden keräyspisteistä löytyvät Ringin verkkosivuilta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia