Poikkeustila parantaa kaupunkien ilmanlaatua

Ilman typpidioksidipitoisuus Suomen kaupungeissa on pudonnut poikkeustilan aikana 40 prosenttia.

Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos, joka seuraa ilmanlaatua jatkuvasti.

Koronakriisin aiheuttama poikkeustila astui meillä voimaan 18. maaliskuuta 2020.

Ilmanlaadun kohentuminen on seurausta autoliikenteen vähenemisestä. Autojen pakokaasuissa on runsaasti typpidioksidia.

Entistä puhtaampaa on muun muassa pääkaupunkiseudun ilma.

”HSY:n ilmanlaatuasemilla typpidioksidin pitoisuudet ovat laskeneet noin 30–50 prosenttia vilkasliikenteisillä kaduilla ja katukuiluissa”, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:stä.

Sama ilmiö muuallakin

Satelliittihavaintojen perusteella on todettu, että typpidioksidipitoisuudet ovat madaltuneet myös muun muassa Kiinassa ja Pohjois-Italiassa.

Esimerkiksi Bergamossa typpidioksidipitoisuus oli 16.–22. maaliskuuta 47 prosenttia matalampi kuin samalla viikolla vuonna 2019. Milanossa vastaava ero oli 21 prosenttia.

Aivan ideaalinen suomalaiskaupunkien tilanne ei ole, sillä ilmaan on noussut katupölyä, kun katujen puhdistaminen on aloitettu tavallista aikaisemmin.

Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Hiukkasia rouhivat ilmaan erityisesti nastarenkaat.

Helsingin kaupungin tilaamassa laskennassa havaittiin, että suuressa osassa autoja oli vielä viime viikolla nastarenkaat alla.

(Kuva Adobe Stock) Poikkeustila on vähentänyt Helsingin ja muidenkin suomalaiskaupunkien ilman typpidioksidimäärää tavanomaisesta liki puoleen.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia