Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen (vas.), Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paananen ja Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen Pornaisten hiekka-akun vierellä. Taustalla kohoavaan akkuun johdetaan maassa näkyvää vuolukivimursketta. Kuva: Polar Night Energy.

Polar Night Energyn teollinen hiekka-akku etenee – täytteeksi tuhannen takan verran vuolukiveä

Loviisan Lämmön tulevan hiekka-akun rakennustyöt ovat edenneet hyvin. Akun väliaineena käytetään Tulikiven tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta.

Teollisen mitan hiekka-akkua Loviisan Lämmölle rakentaa tamperelainen Polar Night Energy.

Akku sijoittuu Pornaisten kuntaan, jonka kaukolämpöverkkoon sen tuottama lämpö syötetään.

Hiekka-akku on Polar Night Energyn kehittämä lämpöenergiavarasto, jonka lämmönvarastointimateriaalina voidaan käyttää joustavasti erilaisia hiekan kaltaisia materiaaleja.

Sivuvirta korvaa neitseellistä materiaalia

Pornaisten hiekka-akun materiaalina hyödynnetään vuolukivimursketta, jota syntyy takkavalmistaja Tulikiven varaavien tulisijojen tuotannon sivuvirtana.

Akkuun meni mursketta yhteensä 2 000 tonnia, joka vastaa noin tuhannen vuolukivitakan painoa. Vuolukivitäyttö saatiin valmiiksi lokakuun lopulla.

”On todella hienoa, että pystymme hyödyntämään Tulikiven tuotannon sivuvirtaa, eikä meidän tarvitse käyttää neitseellistä materiaalia hiekka-akkua varten”, sanoo Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen tiedotteessa.

Vuolukiveä esiintyy erityisesti tietyissä osin Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta. Kivi on tunnettu verrattain korkeasta lämmönjohtavuudestaan. Myös sen lämmönvarastointikyky on korkeampi kuin useimmilla muilla kivilajeilla.

Vähemmän polttoenergiaa

Mursketta tuotiin Pornaisiin 40 rekka-autollista, mutta jatkossa kuljetuksia ei tarvita, sillä hiekka-akku toimii vihreällä sähköllä.

”Hiekka-akku vähentää merkittävästi polttamalla tuotettua energiaa kaukolämpöverkossamme”, kertoo Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen.

Hänen mukaansa akun täyttö onnistui jopa ajateltua paremmin, ja kaikki sujui suunnitellussa aikataulussa.

”Materiaalin ominaisuuksien vuoksi teimme joitakin erikoisratkaisuja täytön toteutuksessa ja opimme paljon uutta. Yhteistyö Tulikiven kanssa on onnistunut todella hyvin”, Tommi Eronen sanoo.

Testaaminen alkaa talvella

Hiekka-akku toimii Pornaisten kaukolämpöverkon primäärituotantolaitoksena.

Noin 13 metriä korkean ja 15 metriä leveän akun teho on yksi megawatti ja varastointikapasiteetti sata megawattituntia.

Projekti jatkuu seuraavaksi erilaisilla asennustöillä. Akun testaaminen aloitetaan talven aikana, ja sen käyttöönotto tapahtuu vuonna 2025.

Hanke on saanut Business Finlandin uuden teknologian energiatukea.

Päivi Ikonen

Hiekka-akku varastoi uusiutuvan energian

  • Hiekka-akulla voidaan varastoida tuuli- ja aurinkoenergiaa ja muuta uusiutuvaa ja edullista sähköä lämpönä hiekkaan tai vastaavaan materiaaliin.
  • Sekä hiekka-akun lataus että purkaminen tapahtuvat patentoidulla lämmönsiirtojärjestelmällä, joka kierrättää ilmaa suljetussa kierrossa varastointiväliaineen sisällä.
  • Hiekka-akku tuottaa kuumaa vettä, ilmaa tai prosessihöyryä. Kehitteillä on ratkaisu lämmön muuttamiseksi takaisin sähköksi.
  • Hiekka-akku sopii sekä kaukolämmön tuotantoon että erilaisiin teollisiin prosesseihin.

Aiheesta aiemmin:

Polar Night Energy säilöö tuuli- ja aurinkovoiman hiekka-akkuun – keräsi miljoonarahoituksen teknologiansa skaalaamiseen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia