Power to x -teknologioihin haetaan lisää tehoa

Power to x (P2X) -teknologioita kehitetään nykyistä energia- ja kustannustehokkaammiksi.

P2X-teknologioilla muutetaan sähkö toiseen energiamuotoon ja tarvittaessa takaisin sähköksi. Tekniikkaa voidaan soveltaa muun muassa synteettisten polttoaineiden, kemikaalien ja syötävien proteiinien tuotantoon.

Teknologioita hiotaan Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) johtamassa Remarkable CO2 emission reductions by modular power – P2XEnable -hankkeessa, johon osallistuu myös Aalto-yliopisto.

Hankkeen johtaja, LUT:n professori Jarmo Partanen uskoo, että uusiutuvalla sähköllä vedystä ja hiilidioksidista tuotettujen kemikaalien, polttoaineiden ja kemiallisten varastojen tarve kasvaa lähivuosina radikaalisti.

Tutkimuskokonaisuuden avainteknologioita ovat veden elektrolyysi vedyn valmistamiseksi, hiilidioksidin talteenotto ilmasta ja merivedestä, metanolisynteesi uudella modulaarisella reaktorityypillä sekä korkealämpöiset lämpövarastot.

”Kaikkien näiden energia- ja kustannustehokkuutta parannetaan eri keinoin”, Partanen kertoo LUT-yliopiston tiedotteessa.

Esimerkiksi vedyn valmistuksen kustannuksista jopa 85 prosenttia syntyy energiankäytöstä.

”Tiedossa on, että sähkön laadulla on merkittävä vaikutus elektrolyysin energiatehokkuuteen ja käytettävien kennojen kulumiseen, mutta tarkemmin vaikutuksia ei vielä tunneta”, Partanen sanoo.

”Nämä ovat esimerkkejä teollisuuden kaipaamasta tutkimustiedosta.”

”Sähköruoan” liiketoimintapotentiaali kartoitetaan

P2XEnable-hankkeessa laaditaan myös teknoekonominen mallinnus niin sanotun sähköruoan tuotannosta.

Sähköruokaa eli syötäviä proteiineja tuotetaan hiilidioksidista, joka kaapataan ilmakehästä aurinkosähkön avulla.

LUT-yliopistossa on jo pitkään mallinnettu siirtymää hiilineutraaliin energiajärjestelmään professori Christian Breyerin johdolla.

Breyer ryhmineen on sittemmin laajentanut tietokantaa ja siihen pohjautuvaa mallinnusta kattamaan myös liikennesektorin sekä lämmöntuotannon.

”Nyt käynnistyvä sähköruoan tuotannon teknoekonomian mallinnus on meille uusi avaus ja maailman ensimmäinen alan liiketoimintapotentiaalia laajasti tarkasteleva selvitys”, Jarmo Partanen kertoo.

(Kuva Teemu Leinonen/LUT-yliopisto) Power to x -teknologioiden käyttö kasvaa voimakkaasti jo lähitulevaisuudessa, tutkijat uskovat.

Lisää aiheesta:

Hiilidioksidi hyötykäyttöön – uusi hiilidioksiditeollisuus nousee

Vantaalla kaavaillaan synteettisen biokaasun tuotantoa

Q Power ottaa kaatopaikan hankalan kaasun hyötykäyttöön

Uusiutuvaa polttoainetta etanolilaitoksen hiilipäästöistä


 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia