Metsä- ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä kehitetään Luonnonvarakeskuksen (Luke) vetämässä uudessa tutkimushankkeessa, jolle Business Finland on myöntänyt 2,2 miljoonan rahoituksen.
Esimerkiksi havupuiden neulaset, mehunvalmistuksesta jäävät marjapuristekakut sekä korianteri ja kumina sisältävät arvokkaita bioaktiivisia aineita.
Niistä jalostettavia luonnonvahoja ja -öljyjä ja fenolisia yhdisteitä voidaan käyttää korkean lisäarvon tuotteissa, kuten kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja biolääketieteen sovelluksissa.
Muita lupaavia käyttökohteita ovat pakkaus-, paperi- ja tekstiiliteollisuuden pinnoitteet ja erilaiset teknokemian tuotteet.
”Pelkästään hakkuutähteinä metsään vuosittain jäävistä kuusenneulasista olisi teoriassa mahdollista valmistaa 24 000–41 000 tonnia luonnonvahoja, ja vain pieni osa marjateollisuudessa syntyvistä puristekakuista hyödynnetään korkean jalostusasteen tuotteiden valmistuksessa”, taustoittaa ryhmäpäällikkö Hanna Brännström Lukesta.
Brännström johtaa Bio4P-nimistä hanketta (Bioproducts from nature – High value added products from forests and agricultural side streams), jossa ovat mukana myös Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto.
Valoisassa ja viileässä syntyy voimakkaita aromeja
Luke keskittyy hankkeessa kehittämään tekniikoita aineiden uuttamiseen sivuvirroista, testaamaan niiden bioaktiivisuutta ja rakentamaan neulasten erottelu- ja esikäsittelymenetelmiä.
Kuusenneulasten ja marjapuristekakkujen lisäksi arvoaineita voitaisiin uuttaa myös korianterista ja kuminasta.
”Valoisan ja viileän kasvukauden ansiosta Suomessa tuotettu kumina ja kuminajalosteet ovat aromikkaita ja siksi haluttuja vientituotteita, mutta suurin osa niiden sadosta päätyy ulkomaille siemeninä”, Brännström kertoo.
Merkittäviä ongelmia luonnontuotealalla raaka-aineiden heikko jäljitettävyys ja tuoteväärennökset. Luke paneutuu myös tähän ja rakentaa väärennösten havaitsemiseen hyperspektrikuvaukseen ja koneoppimiseen perustuvaa menetelmää.
Uusia raaka-aineita testataan myös makeistuotannossa
Bio4P-hankkeessa ovat omilla tuotekehitysprojekteillaan mukana Lumene, Caraway Finland ja Fazer Makeiset, joka testaa kehitettäviä raaka-aineita makeistuotannossa.
Hankkeen toimijat tekevät yhteistyötä muiden yritysten ja ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa.
Maaliskuuhun 2026 jatkuvan hankekokonaisuuden kustannusarvio on yhteensä 4,7 miljoonaa euroa, josta julkisen tutkimuksen osuus on kolme miljoonaa.
(Kuva Pixabay) Havupuiden neulasissa on paljon arvokkaita aineita, jotka kannattaisi ottaa hyötykäyttöön.