Sota-ajan oikeuskemiaa – kolinaa ja ketunmyrkkyä

Kolinan eli kölninveden juominen koitui sotavuosina monen kohtaloksi. Vainajista löytyi myös muun muassa ketunmyrkkyä, elohopeaa ja lipeää.

Valtion oikeuskemiallisen laboratorion kuolemansyyn tutkimuksissa yleisin näytelöydös oli etanoli. Metanoli taas oli aine, joka vei erityisesti miesporukoita.

Näin kertoo oikeuskemian emeritusprofessori Erkki Vuori kolmiosaisen sarjansa viimeisessä kirjoituksessa, joka käsittelee alkoholi- ja muita myrkkylöydöksiä.

Tyypillisesti myrkytykset esiintyivät pieninä epidemioina, kun miesjoukko oli saanut käsiinsä juotavaksi kelpaavaksi uskomaansa mutta myrkylliseksi osoittautuvaa alkoholia.

Esimerkiksi Inarin ja Utsjoen alueella neljä sotamiestä joi auton jäähdyttäjästä otettua nestettä. Kaikki ryypiskelyyn osallistuneet kuolivat.

Laboratorioon tuli elinnäytteiden mukana tapahtumaan liittynyt General Motors Anti-Freezone -astia, jossa olleen nesteen todettiin sisältävän 29,5 prosenttia metanolia ja 1,2 prosenttia etanolia.

Laajin epidemia paljastui Turusta, josta tutkittavaksi tulivat yhteensä kuuden miehen näytteet.

Toiseksi suurimmassa, Helsingin-Uusimaan alueella esiin tulleessa epidemiassa kuoli viisi henkeä, kolme sekatyömiestä, viilaaja ja autonkuljettaja.

Myös pakkasneste tappoi

Kuopiossa menehtyi alikersantin ja kahden sotamiehen muodostama kolmen miehen ryhmä, joka oli nauttinut glykolia sisältävää pakkasnestettä.

Sota-aikojen yleisin epäorgaaninen myrkkylöydös oli arseeni, toisella sijalla tuli elohopea.

Miespuolisten vainajien näytteissä todettiin myös monenlaisia muita myrkkyjä.

Niistä tavallisimpia olivat eteeriset öljyt, jotka viittaavat eau de cologne -tyyppisten korvikealkoholien, kuten kölninveden eli niin kutsutun kolinan juomiseen.

Laboratorio löysi näytteistä myös ketunmyrkkynä tunnettua strykniiniä.

Sota-ajan oikeuskemiaa -sarjan kolmas osa ilmestyi Kemia-lehden numerossa 3/2021. Koko tekstin voit lukea täältä.

(Kuva Adobe Stock) Hajuvedeksi tarkoitettu kölninvesi eli kolina ja muut alkoholin korvikkeina juodut nesteet olivat oikeuskemiallisessa laboratoriossa tavallisia löydöksiä.

Lue myös sarjan aiemmin julkaistut osat:

Oikeuskemistit hoitivat leiviskänsä sota-aikanakin

Hiljaiset todistajat avautuivat laboratoriossa


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia