St1 kaavailee synteettisen metanolin pilottilaitosta Lappeenrantaan

Energiayhtiö St1 suunnittelee Suomen ensimmäistä synteettisen metanolin tuotantolaitosta. Laitos nousisi Finnsementin tehtaan yhteyteen Ihalaisen kaivosalueelle Lappeenrantaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt St1 Power to Methanol Lappeenranta -nimiselle hankkeelle 35,4 miljoonan euron rahoituksen.

St1:n tavoitteena kaupallisen mitan pilottiprojektissa on kehittää monistettava ja skaalautuva synteettisen metanolin tuotantokonsepti.

Työ- ja elinkeinoministeriön tukipäätös edellyttää vielä Euroopan komission hyväksyntää. Rahoitus tulee Euroopan elpymis- ja palautumisvälineestä (RRF Recovery and Resilience Facility).

Jos hanke etenee suotuisasti, Lappeenrannan laitos käynnistyy vuonna 2026 ja tuottaa siitä eteenpäin vuosittain noin 25 000 tonnia synteettistä metanolia.

Hankkeen työllistävä vaikutus rakennusaikana on arviolta 250 henkilötyövuotta. Uusia pysyviä työpaikkoja sen myötä syntyy yli 20.

Ensisijaisesti meriliikenteen käyttöön

Synteettinen metanoli on merkittävä tulevaisuuden vähähiilinen polttoaine. St1 on tutkinut synteettisen metanolin valmistusta jo vuosia yhdessä LUT-yliopiston kanssa.

Tutkimus on osoittanut valmistuksen potentiaaliseksi ja toteuttamiskelpoiseksi konseptiksi. St1 jatkaa kehitysyhteistyötä LUT:n kanssa.

Lappeenrantaan rakennettava laitos käyttää raaka-aineenaan Finnsementin tehtaan hiilidioksidipäästöjä, jotka näin vähentyvät merkittävästi.

Toinen tuotannossa tarvittava raaka-aine on vihreä vety, joka tuotetaan elektrolyysillä tuulisähkön avulla. Metanoli syntyy hiilen ja vihreän vedyn yhdistävässä synteesiprosessissa.

Tuotantoprosessista jäävä hukkalämpö hyödynnetään Lappeenrannan Energian kaukolämpöverkossa.

Laitoksen tuottama synteettinen metanoli menee St1:n oman jakeluverkoston kautta suoraan meriliikenteen käyttöön. Sitä voidaan hyödyntää myös muissa liikennepolttoaineissa korvaamassa fossiilisia komponentteja.

Yhtiön power to x -hankkeet etenevät monella rintamalla

St1 on selvittänyt kattavasti erilaisten power to x -tuotteiden valmistus- ja käyttömahdollisuuksia. Tuotteita ovat synteettisen metaanin lisäksi myös muun muassa synteettinen kerosiini sekä vihreä ammoniakki.

Yhtiö solmi kesällä aiesopimuksen Vattenfallin kanssa synteettisen lentosähköpolttoaineen tuotannon fossiilittoman arvoketjun kehittämisestä Ruotsiin.

Jo sitä ennen St1 allekirjoitti Vantaan Energian kanssa esisopimuksen yhteistyöstä sähköpolttoaineen jakelussa.

Lisäksi St1 on solminut aiesopimuksen vihreän ammoniakin kehitysprojektista Pohjois-Norjassa. Norjalaishankkeen tavoitteena on valmistaa vihreää ammoniakkia erilaisiin liikenteen ja teollisuuden uusiutuviin energiatuotteisiin.

(Kuva Finnsementti) St1 aikoo hyödyntää metanolituotantonsa raaka-aineena Finnsementin Lappeenrannan tehtaan hiilidioksidipäästöjä, joita voidaan hankkeen myötä pudottaa merkittävästi.

Lue myös:

St1 kaavailee vihreän ammoniakin tuotantoa Norjassa

”Power to x -teknologiat energiantuotannon ytimeksi”

Power to x -teknologioihin haetaan lisää tehoa

Ammoniakki avittaa vihreää siirtymää

Aurinko valaisee vetytaloutta

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia