Jepualla starttaa pian kuivamädätyslaitos, joka muuntaa haastavatkin jätejakeet biokaasuksi.
Elina Saarinen
Lokakuussa 2020 käynnistyvän Hardferm-kuivamädätyslaitoksen on toimittanut vesilahtelainen ympäristöteknologiayhtiö Doranova, joka tunnetaan etenkin maaperän ja pohjaveden kunnostajana.
Yrityksen kehittämä mädätyslaitosinnovaatio on lajissaan maailman ensimmäinen.
Kapasiteetiltaan 25 000 tonnin laitos prosessoi haastavat jätejakeet, joita Jepuan Biokaasu ei voi syöttää märkämädätyslaitokseensa.
Hankalaa jätettä on esimerkiksi turkiseläinten lanta, joka voi sisältää kiviä tai lankunpätkiä.
”Uusi laitos käsittelee myös teurastamoilta ja eläinsiirtoautoista tulevaa purua, munahautomon jätteitä, olkea sekä ylivuotisia vihermassoja”, kertoo Jepuan Biokaasun toimitusjohtaja Kurt Stenvall.
Kuivamädätyksessä on tärkeää, että termofiilinen prosessi toimii vakaasti ja että lämpötila pysyy tasaisesti halutunlaisena.
Doranovan ratkaisussa jätemassaa esilämmitetään jo siinä vaiheessa, kun se syötetään lämmitetyillä kolakuljettimilla reaktoriin. Itse reaktori lämpenee paitsi lattiasta ja seinistä myös kaksoisakselisekoittimien kautta.
Lämpö otetaan talteen mädätysjäännöksestä ja kierrätetään lämpöpumpputekniikan avulla takaisin prosessiin.
Laitoksen yhteyteen tulee rikastamo, jossa hiilidioksidi pestään pois biokaasusta. Puhdas biometaani menee kompressoriasemalle, josta se paineistetaan kaasun siirtokontteihin.
Jepuan Biokaasu toimittaa kontit sadan kilometrin säteellä sijaitseville teollisuusasiakkailleen, kuten hiomapaperi- ja elintarviketehtaille, jotka hyödyntävät kaasun joko prosessienergiana tai lämmityksessä.
Osa kaasusta hyödynnetään liikennepolttoaineena, jota saa muun muassa yhtiön omalta tankkausasemalta.
Yritys suunnittelee myös hakelämpölaitosta sekä jatkojalostuslaitosta, jossa tuotettaisiin luomuviljelyyn soveltuvaa lannoitetiivistettä. Näin mädätteen ravinteet saataisiin kiertämään nykyistä laajemmalle alueelle.
Kohti biologisia akkuja
Doranova sai Hardferm-laitoskonseptilleen Euroopan markkinoiden patentin loppuvuodesta 2019. Patenttisuojaa laajennetaan nyt muillekin tärkeille markkinoille.
Yhtiö toivoo Hardfemin ratkaisevan ongelmat, joita liittyy yhdyskuntien sekajätteen orgaanisen osuuden käsittelyyn sekä Suomessa että etenkin maailmalla.
Esimerkiksi Kiina on heräämässä siihen, että jätteenpolttolaitosten kapasiteetti kannattaisi varata korkean lämpöarvon materiaaleille.
Kun orgaanisten jätteiden kaatopaikkaus kielletään, syntyy globaalia kysyntää toimintavarmoille, haastaviakin jätejakeita käsittelemään pystyville biokaasulaitoksille.
Doranova tähyää myös kauemmas tulevaisuuteen.
”Katse pitää suunnata 2030-luvun tarpeisiin. Seuraavat innovaatiot liittyvät siihen, että kaasu on edullinen tapa säilöä energiaa”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Antti Myllärinen.
Power to x -teknologioissa sähköä muutetaan toiseen energiamuotoon ja taas takaisin sähköksi.
Biokaasun hiilidioksidi ja vety muodostavat reagoidessaan lisää helposti varastoitavaa metaania.
Vety voidaan tuottaa päästöttömästi aurinko- ja tuulisähkön avulla silloin, kun sähkön hinta on halpaa tai kun sähköntuotantoa on liikaa.
Metaani tarjoaisi tehokkaan sähkön varastointitavan ja vaihtoehdon akkuteknologialle.
Myllärinen uskoo, että biokaasuteollisuuden kannattaisi tehdä rohkea loikka jätehuollosta ja ravinnekierrätyksestä uusiutuviin energiaintegraatioihin.
”Biokaasulaitokset voisivat toimia biologisina akkuina ja varastoida auringon ja tuulen tuottamaa sähköä.”
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kemia-lehdessä 5/2020.
(Kuva) Jepuan kuivamädättämö rakenteilla huhtikuussa 2020. Nyt laitos alkaa olla starttivalmiina.