Uusi kannettava monikäyttölaite yhdistää viisi perinteistä ilmaisinta. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Suomalaistutkijat kehittivät uudenlaisen ilmaisimen – tunnistaa kaikki ionisoivan säteilyn lajit

Jyväskylän yliopistossa on rakennettu uudenlainen kannettava monikäyttösäteilyilmaisin, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja.

Laite syntyi yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (Stuk) kanssa.

Laitteesta voivat hyötyä muun muassa teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät.

Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi

Uutta säteilyilmaisinta voidaan verrata Sveitsin armeijan linkkuveitseen, jossa pieneen pakettiin on mahdutettu moninaisia työkaluja useaan käyttötarkoitukseen.

”Monipuolisten mittausominaisuuksien takia kehittämämme ilmaisin mahdollistaa kattavan tilannetietoisuuden muodostamisen tuntemattomassa tilanteessa hyvin nopeasti, mikä parantaa turvallisuutta”, kertoo johtava asiantuntija Kari Peräjärvi Stukista.

Peräjärvi toimii myös työelämäprofessorina Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksessa.

”Pieni koko ja mahdollisuus erilaisiin säteilymittauksiin helpottaa erityisesti kentällä tehtävää työtä, kun ei välttämättä tarvitse kuljettaa mukanaan useita erilaisia ilmaisimia.”

Mittaa radioaktiivisen kontaminaation pinnoilta

Ionisoiva säteily on suurienergistä säteilyä, joka kykenee suoraan tai välillisesti irrottamaan säteilyn kohteeksi joutuvan aineen atomeista elektroneja.

Ionisoivaa säteilyä on neljää eri tyyppiä: heliumatomien ytimistä koostuvaa alfasäteilyä, elektroneista ja positroneista koostuvaa beetasäteilyä, sähkömagneettista röntgen- ja gammasäteilyä sekä neutronisäteilyä.

”Alfa- ja beetasäteilyn mittauskyky mahdollistaa radioaktiivisen kontaminaation mittaamisen erilaisilta pinnoilta”, kertoo Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Ville Bogdanoff.

”Sen avulla voidaan havaita esimerkiksi vuotavat säteilylähteet tai pinnoille roiskuneet nestemäiset radioaktiiviset aineet.”

Mahdollistaa sekä tunnistamisen että suuntimisen

Läpitunkevan gammasäteilyn osalta uutuuslaite mahdollistaa sekä säteilevän aineen tunnistamisen että sen suuntimisen. Suuntaherkkyys on täysin uusi ominaisuus kokoluokan ilmaisimissa.

Suuntaherkkyydestä on erityisen suurta hyötyä viranomaistarkastuksissa ja salakuljetusyritysten havaitsemisessa.

Lisäksi ilmaisimella voidaan havaita varauksettomista neutroneista koostuvaa säteilyä sekä suoraan että epäsuorasti.

”Neutronisäteilyn mittauskykyä tarvitaan esimerkiksi plutoniumia sisältävän ydinmateriaalin havaitsemiseen. Lisäksi se mahdollistaa neutronilähteiden ja niiden suojien tarkemman määrittelyn.”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia