Vaikka vakavan pandemian mahdollisuutta oli väläytelty jo vuosia, uusi koronavirus Sars-CoV-2 yllätti maailman.
Vasta kriisin puhjettua alettiin ymmärtää, että varoitukset olisi sittenkin pitänyt ottaa tosissaan ja aloittaa varautuminen hyvissä ajoin ennakkoon.
Suurin yllätys monille oli, että jo pandemian alkuvaiheessa tulee huutava pula monenlaisista tarvikkeista ja suojavarusteista.
Seuraavaksi herättiin siihen, että tarvittiin testejä, joiden avulla virus voitaisiin tunnistaa ja tartunnankantajat eristää.
Näin pula laajeni koskemaan testien valmistusta, niissä käytettäviä kemikaaleja eli reagensseja sekä testauslaboratorioita ja niiden analyysikapasiteettia.
Suomessa eturivin testiosaamista
Suomella on onnekseen eturivin diagnostiikkayrityksiä, jotka ryhtyivät välittömästi rakentamaan ja tuotteistamaan omia koronatestejään.
Testien kehittäjät ja käyttäjät joutuivat kuitenkin karvaasti kokemaan, että kun tilanne oli sama muissakin maissa, tavaraa ei riittänyt kaikille.
Myös monet testilaitteiden tekniset osat olivat äkkiä kortilla. Yksinkertaisimpienkin esineiden saatavuus on kärsinyt, kun kysyntä on paisunut entisestä moninkertaiseksi.
”Kaikki testivalmistajat eivät ole saaneet edes tavallisia näytetikkujen kuljettamiseen käytettäviä muoviputkia, kun ne ovat yrittäneet niitä hankkia”, kuvailee molekyylidiagnostiikkayritys Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen.
”Jotkut taas eivät pysty käyttämään testejä, koska ei ole tarvittavia reagensseja.”
Tavarasta kilpaillaan kuin mustan pörssin huutokaupassa konsanaan.
”Yhdysvallat maksaa aineista jopa nelinkertaisia hintoja.”
”Tarvitaan lisää omavaraisuutta”
Tuomas Tenkasen mielestä kriisitilanteessa korostuu omavaraisuuden ja paikallisten toimijoiden merkitys.
”Suomella on oltava enemmän omavaraisuutta. Niiden, joiden tehtävänä on huolehtia asiasta, pitäisi nyt huomata tämä.”
Mobidiag ei jäänyt aikailemaan, vaan tarttui oitis toimeen.
”Me olemme jo tilanneet muotteja muoviputkien valmistusta varten, ja niitä aletaan pian tuottaa Suomessa.”
Espoolaisyhtiö on itse kehittänyt materiaalin, jota putkeen tarvitaan. Yrityksellä on omasta takaa sekä liuokset että raaka-aineet.
”Pystymme näin valmistamaan helposti hurjan määrän testejä.”
Oma versio geenimonistustestistä
Myös turkulainen molekyylidiagnostiikan yritys Abacus Diagnostica on saanut valmiiksi oman koronavirustestinsä, joka sekin perustuu rt-pcr-menetelmään.
Yhtiö sai toukokuun alussa Fimean poikkeusluvan tuotteen myyntiin Suomessa.
Abacuksen koronatesti analysoidaan yhtiön itse kehittämällä GenomEra CDX -laitteella, joita on käytössä sairaaloissa Suomen lisäksi muuallakin Euroopassa sekä Lähi-idässä ja Hongkongissa.
Turun yliopiston spinoff-yrityksen testeillä voidaan havaita erilaisia infektiotautien aiheuttajia monenlaisista näytemateriaaleista.
Uuden koronaviruksen diagnosointia varten tarvitaan nielusta tai nenänielusta otettu näyte.
Näytteen sisältämän koronaviruksen voi Abacuksen testissä käyttää lähes sellaisenaan, ilman aikaa vievää rna:n eristystä.
”Esikäsittelyn aikana näyte kuumennetaan kahden millilitran esikäsittelyputkessa 90 celsiusasteessa viiden minuutin ajan, jolloin viruksen rna vapautuu viruksen kuoresta”, kuvailee yhtiön tuotekehityspäällikkö Antti-Heikki Tapio.
”Olemme kehittäneet reagensseja niin, että tämä vaihe toimii hyvin.”
Varsinainen analytiikka tapahtuu monistamalla ja tunnistamalla fluorometrisesti viruksen geenisekvenssistä osia, jotka ovat tyypillisiä juuri uudelle koronavirukselle.
Abacus nostaa testi- ja laitetuotantonsa kapasiteettia koko ajan ja suuntaa toimituksensa ensisijaisesti Suomeen. Yhtiön tavoite on, että se pystyy viimeistään kesäkuussa toimittamaan viikoittain reilut 10 000 testiä.
Synlab Suomi on analysoinut koronatestejä Tallinnan-yksikössään, jonne näytteitä on kuljetettu myös Suomesta. Testaustarpeen kasvaessa yhtiö päätti käynnistää testien analytiikan myös Helsingissä.
”Tavoitteemme on 500 testiä vuorokaudessa, mikä vaikuttaa hyvin realistiselta”, toimitusjohtaja Aarne Aktan kertoo.
Juttu koronatestejä kehittävistä suomalaisista yrityksistä ja tutkimuslaitoksista ilmestyi numerossa 3/2020.
Tekstiä päivitetty 7.5.2020.
(Kuva: Mobidiag) Mobidiagin koronatesti on valmiina käyttöön. ”Olemme asentaneet Suomeen jo noin neljäntuhannen testin päiväkapasiteetin”, Tuomas Tenkanen laskee.