Kuinka saada aikaan mahdollisimman hyvä silkkikuitu? Tietysti ottamalla mallia hämähäkeiltä, alan itseoikeutetuilta mestareilta.
Kuituja punotaan Luonnon inspiroimaa tiedettä – tulevaisuuden materiaaleja ja rakenteita -tapahtuman työpajassa Helsingin keskustakirjastossa Oodissa 12. tammikuuta 2023.
Aalto-yliopiston isännöimä tapahtuma on osa pääkaupungissa järjestettävää Tieteiden yötä, jossa yleisö pääsee sekä tapaamaan tieteentekijöitä ja tutustumaan tutkimuksen tuoreimpiin kuulumisiin että testaamaan omia tutkijantaitojaan.
Oodin illassa paneudutaan myös vaatteisiin, jotka vaihtelevat ominaisuuksiaan tilanteen niin vaatiessa, ja lääkkeisiin, jotka toimivat tarpeen mukaan. Työpajoissa taitellaan myös origameja, joiden sovelluksiin törmää arjessa jo nyt ja jotka ehkä aikanaan valtaavat myös avaruuden.
Toksikologian tietoiskuja
Erityisen paljon Tieteiden yönä tapahtuu Tieteiden talossa Kirkkokadulla.
Suomen toksikologiyhdistys kertoo siellä toksikologiasta kansalaisen suojana ja toteuttaa tietoiskuja elintarvikkeista, kuluttajakemikaaleista ja ympäristön kemikalisoitumisesta. Asiantuntijat vastaavat myös kävijöiden kysymyksiin.
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran tilaisuudessa puhutaan ilmastometsistä sekä ilmastometsityksen keinoista, mahdollisuuksista ja rajoituksista.
Isompi puupeite voi edistää varsinkin kuivien alueiden ruoantuotantoa ja ehkä myös hillitä ilmastonmuutosta. Alustajina toimivat ympäristöasiantuntija Kari Silfverberg ja tietokirjailija Risto Isomäki.
Isorokon salat avautuvat
Sekä globaalia että lokaalia ruokaturvaa pohtivat Tieteiden talon illassa myös Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat Timo Sipiläinen, Kari Koppelmäki ja Johannes Piipponen, joiden esitysten jälkeen keskusteluun pääsee mukaan yleisökin.
Jokainen on kuullut isorokosta, mutta miltä se oikeastaan näytti? Kuinka rokkoa istutettiin? Miten lääkäri diagnosoi potilaansa? Kysymyksiin saa vastaukset Suomen lääketieteen historian seuran työpajassa, jossa sukelletaan 1700-luvun lääketieteeseen ja ajan sairauskäsityksiin.
Historian ystävä voi käydä kuuntelemassa myös luennon antiikin sotakoneista, joista kertoo Helsingin yliopiston tutkija Antti Ijäs.
Tieteiden yön koko ohjelma löytyy täältä. Osaa tapahtumista voi seurata myös verkon kautta.
Tieteiden yö täydentää Tieteen päiviä, joita vietetään 11. tammikuuta lähtien neljässä Suomen kaupungissa.
(Kuva Aino-Sofia Orjasniemi) Tieteiden yö houkuttelee perinteisesti suuren joukon kävijöitä, jotka haluavat tutustua uusimman tutkimuksen tuloksiin ja kokeilla tieteentekoa myös omakohtaisesti.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.