Tuomas Tenkanen on isojen kauppojen mies

Diagnostiikkayritys Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen on onnistunut myymään suomalaista huippuosaamista huikeaan hintaan. Tuore jättikauppa on hänen urallaan jo toinen.

Anni Turpeinen

Listaamaton molekyylidiagnostiikan kasvuyritys Mobidiag siirtyi huhtikuussa amerikkalaisen terveysteknologiayhtiön Hologicin omistukseen summalla, joka arvottaa suomalaisfirman esimerkiksi Roviota ja Marimekkoa suuremmaksi.

Huimaa 668 miljoonan euron kauppasummaa voidaan pitää historiallisena.

”Korkea hinta johtuu ainutlaatuisesta teknologiasta, jota ei kilpailijoilla ole”, toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen tiivistää ykskantaan.

Espoolaisyritys on kehittänyt Tenkasen johdolla testausmenetelmän, jolla diagnosoidaan erilaisia hengitystie- ja suolistotulehduksia pcr-tekniikalla.

Testialusta sopii myös uuden koronaviruksen sars-cov2:n tunnistamiseen. Kun pandemia roihahti, Mobidiagin liikevaihto pomppasi lyhyessä ajassa peräti 600 prosenttia ylöspäin.

”Mutta ei Hologic meitä koronatestin vuoksi ostanut”, Tenkanen kiiruhtaa tähdentämään.

Alan jättien kiinnostus pientä suomalaisyhtiötä kohtaan johtuu hänen mukaansa siitä, että teknologia-alustan kehitystyö hoidettiin perusteista asti oikein.

Tenkanen on itse asiassa hämmästynyt siitä, etteivät kaikki tuotekehitystä tekevät yritykset toimi samoin.

”Meille oli alusta alkaen selvää, että rakennamme suorituskykyisen tuotteen, jonka kertakäyttökustannukset pysyvät kurissa ja jonka valmistus on skaalattavissa ja teknologia automatisoitavissa”, hän kuvailee.

”Käytimme tähän kokonaisen ylimääräisen vuoden, ja suunnitelmia lensi romukoppaan mieletön määrä. Mutta emme tehneet kompromisseja.”

Kaikkiaan tuotekehitykseen hupeni 130 miljoonaa euroa. Yksikään ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä lopputuloksena on laitealusta, joka löytää kätevästi monta eri kohdeorganismia yhdellä kertakäyttöisellä testillä.

Toiminta pysyy Suomessa

Kaupan myötä Mobidiagin kasvupotentiaali ampaisee kohti yläilmoja.

Suomalaisyritysten mahdollisuudet päästä Yhdysvaltain markkinoille ovat usein tahmeat, mutta Hologicin mittavan markkinointi- ja myyntikoneiston avulla sekin on nyt mahdollista.

”Saamme ulottuvillemme myös globaalit markkinat, jotka ovat etenkin infektiotautien diagnostiikassa valtavat. Lisäksi tulossa on lisäresursseja kasvuun ja kehittymiseen. Jaamme yhteiset arvot ja rohkeuden mennä vauhdilla eteenpäin.”

Myös regulaatioprosessit USA:n lääkeviranomaisen FDA:n kanssa ovat uuden omistajan myötä helpompia.

Mobidiagin toimintaa ei viedä ulos Suomesta. Espooseen rakennetaan parhaillaan uusia, suurempia tiloja tuotekehitystä ja tuotantoa varten.

”Nyt meillä on vakavarainen omistaja taustalla, ja voimme hyödyntää tietotaitoamme puolin ja toisin”, Tenkanen kuvaa firman valoisia tulevaisuudennäkymiä.

Siihen, että Mobidiag sai kehitystyönsä vietyä maaliin asti, vaadittiin matkan varrella paljon.

Tenkasen mukaan ainakin ”rautaisia hermoja, stressinsietokykyä ja uskoa siihen, että ongelmat löytävät ratkaisunsa”.

”Pitää suhtautua haasteisiin niin, että niitä joka tapauksessa tulee. Aikataulut ja budjetit lähtökohtaisesti paukkuvat aina”, kokenut konkari tietää.

”Mutta jos uskaltaa edetä vauhdilla ja satsaa tarpeeksi, saa tuloksia ja sitä kautta rahoittajia. Jos painaa jarrua, tuloksia ei enää synny ja rahoittajat kaikkoavat.”

Tenkasen mielestä suunnitelmia ei alussa kannata tehdä liian riskiperusteisesti eikä myöskään miettiä asioita liian pitkälle. Hyvä visio luonnollisesti tarvitaan.

”Jos jo aluksi yritetään analysoida kaikki loppuun asti valmiiksi, päädytään johtopäätökseen, että tämä on niin hullu projekti, ettei siihen kannata lähteä. Niin olisi käynyt meillekin, eikä tätä teknologiaa olisi koskaan syntynyt.”

Kemia-lehdessä 5/2021 ilmestyneessä jutussa kerrotaan myös, millainen oli Tuomas Tenkasen uran ensimmäinen suurkauppa ja mitkä kaksi asiaa ovat olleet hänelle ”äärettömän jännittäviä”. Lue koko juttu täältä.

(Kuva Mobidiag Oy) Suurten visioiden mies katsoo kauas. Suomalaiselle molekyylidiagnostiikan osaamiselle avautuu Hologic-kaupan myötä entistä leveämpi väylä maailmalle.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia