Tutkimushanke näyttää tietä kohti kestäviä kuitukankaita

Suomalaisten tutkimuslaitosten ja yritysten yhteisessä Sustafit-hankkeessa kehitetään kestäviä kuitukankaita ja laajennetaan Suomen vientipotentiaalia alan kasvavilla markkinoilla.

Budjetiltaan 2,6 miljoonan euron Sustainable fit-for-purpose nonwovens (Sustafit) -tutkimushankkeen toteuttavat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk ja Aalto-yliopisto.

Yrityksistä mukana ovat UPM, Fortum, SharpCell, Kemira, Fiber-X, Spinnova, Lixea, Valmet, Nordic Bioproducts Group, Rester, Sulzer, Anpap, NordShield, Lounais-Suomen jätehuolto, Paptic, JedX Medcare ja Mirka.

Kuitukankaat ovat kuitupohjaisia materiaaleja, joita käytetään esimerkiksi kasvomaskeissa, kosteuspyyhkeissä ja vaipoissa.

Kuitukankaassa kuidut levitetään tasomaisesti ja sidotaan kemiallisesti, mekaanisesti tai termisesti. Se tekee niiden tuotantoprosessista nopeamman ja yksinkertaisemman verrattuna perinteisiin kudottuihin ja neulottuihin tekstiileihin.

Monet kuitukangastuotteet ovat kuitenkin kertakäyttöisiä. Ne voivat päätyä myös ympäristöön ja aiheuttaa ekologisia vahinkoja. Kertakäyttöisten kuitukankaiden sisältämä muovi voi roskata vesistöjä mikromuovina.

Haussa myös uudet käyttökohteet

Sustafit-hankkeessa tutkitaan kuitukankaiden kestävyyttä eri näkökulmista, jotta niiden raaka-ainepohjaa, käsittelytapoja, kierrätettävyyttä ja myös liiketoimintamalleja voitaisiin parantaa.

Öljypohjaisia materiaaleja ja ympäristöä kuormittavia prosesseja halutaan korvata kestävämmillä ratkaisuilla.

”Tavoitteena on lisätä vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden osuutta ja mahdollisesti tunnistaa uusia käyttöalueita kestäville kuitukankaille. Tuemme alan toimijoita kestävästi tuotettujen kuitukankaiden, raaka-aineiden ja tuotantoteknologioiden kehittämisessä”, kuvailee lehtori Virpi Rämö hanketta koordinoivasta Tamkista.

Selluloosakuiduista valmistettujen kuitukankaiden käyttöä rajoittavat niiden vedenhylkivyys ja antimikrobinen suorituskyky, jotka ovat huonompia kuin synteettisillä kuiduilla. Hankkeessa biopohjaisten kankaiden ominaisuuksia pyritään kuitenkin kehittämään.

Tutkimuslaitoksilla omat vastuualueet

Tamk johtaa projektissa kestävien liiketoimintamallien ja arvoketjujen tutkimusta. Lisäksi se selvittää kestävien kuitukankaiden raaka-aineita ja loppukäyttövaihtoehtoja.

VTT tutkii segmenttikohtaisia kestävyysstrategioita ja demonstroi erilaisten kuitukankaiden tuotantoa. VTT kehittää myös uusia konsepteja suorituskyvyn parantamiseksi.

Aalto-yliopisto tuo osaamistaan selluloosakuitujen tuottamiseen eri raaka-aineista. Lisäksi Aalto paneutuu kuitukankaiden toiminnallisiin ominaisuuksiin.

(Kuva Pixabay) Kuitukankaista tehdään muun muassa kertakäyttöisiä kasvomaskeja.

Aiheesta aiemmin:

Kertakäyttöisistä kuitukankaista ympäristöllisesti kestävämpiä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia