Rakenteilla olevaan tamperelaiseen kerrostaloon on asennettu 25 ontelolaattaa, jotka ovat peräisin puretusta 1980-luvun toimistorakennuksesta.
Betonielementtien uudelleenkäyttö on EU-rahoitteisen ReCreate-tutkimushankkeen ensimmäinen minipilotti.
Hankkeen toteuttajia ovat Tampereen yliopisto, rakennusyhtiö Skanska, Tampereen kaupunki, Consolis Parma, Ramboll, Umacon ja Liike oy Arkkitehtistudio.
Umacon ja Skanska irrottivat uudelleenkäytettävät laatat kokonaisina purkutalosta syksyllä 2023. Laatat tarkastettiin ja kunnostettiin Consolis Parman tehtaassa Kangasalla.
Betonilaatat asennettiin väestönsuojan päälliseen välikerrokseen, joka sopi elementeille mittasuhteiltaan parhaiten.
Voivat kiertää edelleen
”Uudelleenkäytettyjen elementtien asennus sujui mutkitta, eikä se eronnut uusien elementtien käyttämisestä”, kertoo aluejohtaja Toni Tuomola Skanskasta.
Koko rakennus on elementtirakenteinen, joten rakennuksen elinkaaren päässä esimerkiksi välipohjan elementit voidaan irrottaa niitä rikkomatta jatkokäyttöä varten.
Skanska on Tuomolan mukaan sitoutunut kiertotalouden green deal -sopimukseen, jonka puitteissa yhtiö edistää muun muassa rakennustuotteiden uudelleenkäyttöä.
Ensimmäisestä pilotista arvokasta kokemusta
Ensimmäisessä pilotissa on saatu tärkeää kokemusta muun muassa uudelleenkäytön ja tehdaskunnostuksen ympäristölupamenettelystä, elementtien testauksesta sekä tuotehyväksynnästä.
Consolis Parmaa kiinnostavat etenkin uudelleenkäytettävien elementtien mahdollisuudet yhtiön vähähiilisten vaihtoehtojen portfoliossa.
”Tällaisessa kiertotaloushankkeessa ydinosaamistamme ovat tehdaskunnostuksen lisäksi tuotteiden suunnittelu, varastointi, tarkastaminen ja laadunvalvonta testauksineen sekä jäljitettävyyden varmistaminen”, sanoo teknologiajohtaja Juha Rämö.
Ramboll on testannut pilotissa erityisesti uudelleenkäytettävien elementtien kunnostuksen suunnittelua ja sen toteutusta yhdessä tehtaan kanssa.
Testissä ovat olleet myös hyväksyntäprosessi sekä muutosten hallinta ja yhteistyö kunnostajan kanssa
”Tarkoituksemme on hankkeessa kartuttaa näiden uusien osa-alueiden käytännön kokemusta ja laajentaa uudelleenkäyttöön liittyvää palvelutarjontaamme”, kertoo korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo Rambollista.
Lisäoppia uusista pilottikohteista
”Tämä minipilotti on arvokas ensiaskel. Siitä saadut opit ja kokemukset ovat astinlauta kohti laajempaa uudelleenkäyttöä”, arvioi professori Satu Huuhka Tampereen yliopistosta.
Neuvottelussa ovat parhaillaan uudet pilottikohteet, joiden kautta betonielementtien uudelleenkäytöstä ja käyttövaatimuksista hankitaan entistä monipuolisempaa oppia.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!