Helsingin yliopiston tutkimusryhmät ovat kehittäneet uudenlaisen tavan viruspohjaisten syöpärokotteiden valmistukseen.
Professori Vincenzo Cerullon ja professori Hélder Santosin johtamien ryhmien tutkijat päällystävät onkolyyttiset adenovirukset vaipalla, joka on tehty syöpäsolujen solukalvosta.
Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu niin, että ne ryhtyvät jakaantumaan syöpäsolussa ja tuhoavat sen. Normaaleja soluja muokatut virukset eivät vahingoita.
Uudessa immuunihoidon muodossa onkolyyttiset virukset ja syöpäsolujen solukalvot käyvät syövän kimppuun yhteisvoimin. Niiden yhteisvaikutus tekee hoidosta tavanomaisia onkolyyttisiä virushoitoja tepsivämmän.
Tarttuu paremmin, toimii tehokkaammin
Uuden sukupolven rokotehoidolle on annettu nimi ExtraCRAd.
Tutkijat ovat osoittaneet sekä laboratoriossa että eläinmallissa, että ExtraCRAd tarttuu entistä paremmin syöpäkasvaimeen ja myös toimii siinä aiempaa paremmin.
He havaitsivat lisäksi, että uusi rokote säätelee aggressiivisen melanooman ja keuhkokasvainten kasvua sekä syövän ehkäisyssä että syövän hoidossa.
Rokote saa myös aikaan hyvin tarkkarajaisen syövänvastaisen immuunivasteen.
Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.
(Kuva: Vincenzo Cerullon tutkimusryhmä) Kun virus päällystetään keinotekoisella, syöpäsolun solukalvosta tehdyllä vaipalla, se toimii entistä tehokkaammin syöpää vastaan.