Uusia koronatestejä Helsingin yliopistosta

Helsingin yliopistossa kehitetään nyt intensiivisesti pikatestejä, joilla voidaan todeta elimistöstä covid-19-tautia aiheuttava koronavirus.

”Pyrimme siihen, että testit tulevat saataville mahdollisimman nopeasti”, kertoo uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Kehitystyö etenee hänen mukaansa lupaavasti, samoin neuvottelut testivalmistajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Sironen ei uskalla arvioida tarkkaa ajankohtaa, jolloin testit pääsevät tositoimiin. Parhaimmillaan valmista voisi kuitenkin tulla jo lähiviikkoina, viimeistään lähikuukausina.

Tutkijat yllättänyt virus

Pandemiatilanne on nostanut valokeilaan Sirosen omimman osaamisalan. Hänen tutkimusryhmänsä paneutuu nimenomaan useilla lajeilla esiintyviin koronaviruksiin, jotka voivat siirtyä eläimistä myös ihmisiin.

Covid-19 on kuitenkin yllättänyt kokeneen tutkijan.

”Tämä koronavirus käyttäytyy eri tavalla kuin aiemmat”, Sironen sanoo.

Tällä hän tarkoittaa covid-19:n tehokasta leviämistä ja sitä, että tautia tartuttavat myös oireettomat ja lieväoireiset potilaat.

Diagnostisten testien ja myös lääkkeiden kehittäminen on siksikin nyt erityisen kiivastahtista.

Poikkeuksellisen laaja rintama

Koronatestejä rakennetaan useissa muissakin yliopiston tutkimusryhmässä, joita vetävät muun muassa professorit Anu Kantele ja Olli Vapalahti.

Tarja Sironen kiittelee poikkeuksellisen laajaa yhteistyötä eri ryhmien välillä. Juuri se mahdollistaa tutkimuksen nopean vauhdin.

”Kaikilla on sama tavoite, ja nyt yhdistetään Helsingin yliopiston voimavarat ennen näkemättömällä tavalla.”

Testejä kehitetään yhtä aikaa moniin eri käyttötarkoituksiin.

Työn alla on sekä nenänielunäytteestä tehtäviä, geenimonistukseen (pcr) perustuvia diagnostiikkatestejä että verinäytteestä tehtäviä vasta-ainetestejä.

Pikatestien etu on, että näytettä ei tarvitse lähettää analysoitavaksi laboratorioon, vaan tulos saadaan miltei saman tien.

”Vasta-ainetesti voisi kertoa tuloksen parhaimmillaan viidessätoista minuutissa”, Sironen sanoo.

Vasta-aineet ilmaantuvat vereen noin neljän vuorokauden kuluttua tartunnasta. Sitä ennen ne eivät näy testissä. Sen sijaan pcr-testi löytää viruksen heti oireiden alettua.

Toivoa myös lievittävistä lääkkeistä

Uutta koronavirusta vastaan suunnatun lääkkeen kehittäminen on niin pitkä prosessi, että sellainen ei meneillään olevan pandemian aikana valmistu.

Helsingin yliopistossakin testataan kuitenkin sitä, kuinka markkinoilla jo olevat, muihin sairauksiin tarkoitetut lääkkeet tepsisivät covid-19-virukseen.

Kokeilussa on useita vaihtoehtoja, joista osa on jo herättänyt lupauksia.

”Vielä vaaditaan paljon testaamista, eikä tulossa ole ihmelääkettä. Sen sijaan vakavimpien oireiden lievittämiseen sopivia lääkkeitä luultavasti löytyy.”

Päivi Ikonen

 

Tartu tarjoukseen!

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia