Uusia synteettisiä nanopolymeereja biolääketieteen sovelluksiin

Tutkijat ovat rakentaneet uudenlaisia synteettisiä nanomolekyyleja, joiden molekyylipaino on useita miljoonia daltoneita.

Nämä pallomaiset yksittäiset polymeerit ovat kooltaan samanlaisia kuin proteiinit. Niiden halkaisija voi olla esimerkiksi 50 nanometriä.

Kansainvälinen ryhmä julkaisi ensimmäisen tutkimuksensa aiheesta Nature Communications -tiedelehdessä.

Tulokset avaavat tutkijoiden mukaan uusia mahdollisuuksia megapolymeerien suunnittelulle ja synteesille. Megapolymeereja voidaan hyödyntää biolääketieteellisissä sovelluksissa.

Hyperhaaroittuneet polyglyserolit (mega-HPG:t) ovat erittäin vesiliukoisia, pehmeitä, nanometrien mittaisia yksittäisiä polymeerihiukkasia, joilla on alhainen viskositeetti.

Mega-HPG:t toimivat ikään kuin kitkakertointa vähentävinä kuulalaakereina sekä kovien että pehmeiden luonnollisten pintojen välillä. Tämä on niiden pyöreän, yhdestä hiukkasesta koostuvan rakenteen ja poikkeuksellisen nesteytyksen ansiota.

Mukana myös Itä-Suomen yliopisto

Yksi tuoreen tutkimuksen johtajista oli Janne T. A. Mäkelä Itä-Suomen yliopistosta. Hän vastasi hankkeessa polymeerien toiminnan selvittämisestä.

”Olen innostunut mahdollisuudesta kehittää hienostuneempia menetelmiä ja tietokonemalleja näiden ja tulevien nanorakenteiden tutkimukseen”, Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Pikkuruisten, proteiinien toiminnallisuutta jäljittelevien synteettisten polymeerien myötä voidaan avata myös aivan uusia tutkimusalueita.

Tutkijoiden mukaan yksittäisiä nanorakenteita on myös helppo tuottaa grammoittain, mikä helpottaa niiden kaupallistamista.

 

Tilaa Kemia-lehti, saat lahjaksi käsidesin!

  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 29 euroa
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa
  • Saat lahjaksi innovatiivisen, kotimaisen Nolla-käsidesin. Lue lisää: Käsidesivaahto tehoaa myös koronavirukseen.
  • Kampanja jatkuu 30.6.2020 asti.

Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.

Tilaamalla lehden tuet kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia.

 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia