Suomalaisen Volare-yhtiön hyönteisproteiinihanke etenee.
Business Finland on myöntänyt startup-yritykselle 450 000 euron avustuksen, joka on tarkoitettu kiertotalouden investointeihin.
Aiemmin tänä vuonna Volare sai 700 000 euron siemenrahoituksen pääomasijoitusyhtiö Maki.vc:ltä.
Reilun miljoonan euron summan yhtiö käyttää pilottitehtaansa hiomiseen.
“Pilottilaitokseen investointi on tärkeä askel kohti laajan mittakaavan muutosta, johon tähtäämme”, kertoo toinen Volaren perustajista, teknologiajohtaja Matti Tähtinen.
Pilotilla yhtiö aikoo osoittaa teknologiansa tehokkuuden.
Volaren tiimi kehitti teknologiaa VTT:ssä useita vuosia ennen yrityksen perustamista.
Hyönteisproteiini korvaa soijaa, kalaa ja lihaa
Yhtiön pilottilaitoksessa Hyvinkäällä kasvatetaan jo mustasotilaskärpäsen toukkia. Niille syötetään elintarviketuotannon sivuvirtoja, jotka muuten jäisivät hyödyntämättä.
Toukista saadaan korkealaatuista hyönteisproteiinia käytettäväksi kalanrehussa ja lemmikkien ruoassa, joissa se korvaa soijaa, kalajauhoa ja lihaa.
Lisäksi tuotannossa syntyy hyönteisöljyä kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin.
Toukat kasvavat ja muuttuvat proteiinijauheeksi ja öljyksi nopeasti, vain muutamassa viikossa.
Automatisoidulla tehtaalla lisää volyymiä
Seuraavaksi on vuorossa kaupallisen mitan laitos, jonka suunnittelu on käynnissä.
Uudenlaisesta tehtaasta on tulossa täysin automatisoitu. Automaation ansiosta tuotteita voidaan tehdä suuria määriä.
Yritys pyrkii aloittamaan tehtaan rakentamisen vuonna 2023. Sen jälkeen laitoksia tulisi vuosittain lisää, myös muualle Eurooppaan.
“Yksi kaupallisen mittakaavan laitos tuottaa riittävästi proteiinia esimerkiksi 4,75 miljoonan lohen ruokkimiseksi vuodessa”, laskee toimitusjohtaja Tuure Parviainen, Volaren toinen perustaja.
Hänen mukaansa jo yhdellä tehtaalla on merkittävä positiivinen ympäristövaikutus, sillä hyönteisproteiinijauheen päästöt tonnia kohden ovat perinteisiin proteiininlähteisiin verrattuna mitättömät.
Kuva: Volare Oy
Aiheesta aiemmin: